Kim Jong-Un. Arkivbild. Foto: TT

Nordkorea avfyrade robot från ubåt

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat en robot från en av sina ubåtar. Enligt sydkoreansk militär så var avfyrningen ett robottest.

Sydkorea uppger att roboten avfyrades öster om den koreanska halvön nära kuststaden Sinpo. En tjänsteman från Sydkoreas försvarsdepartement bekräftar för Reuters att testet ägde rum men det är oklart hur långt roboten färdades och var den landat.

Nordkoreas försök att utveckla robotar som kan avfyras från ubåtar har skapat oro hos grannländerna eftersom dessa robotar är svårare att upptäcka i förväg.

Nyligen meddelade Sydkorea och USA att de är redo att installera ett avancerat amerikanskt luftvärnssystem i Sydkorea för att hantera hotet från Nordkorea.

FN-resolutioner förbjuder Nordkorea att använda någon form av ballistisk robotteknologi. När Nordkorea gjorde ett robottest i juni möttes landet av starka reaktioner i FN där alla 15 medlemmarna i säkerhetsrådet ställde sig bakom att testet bröt mot FN:s resolutioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.