Foto: Reuters/AP

Nordkoreas Kim Jong-Un om robotuppskjutningen: ”Kraftig varning” till USA

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kallar Nordkoreas senaste robotuppskjutning en ”våghalsig och farlig” åtgärd som kommer att ”isolera landet ytterligare”.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un säger att den var en ”kraftig varning” riktad mot USA.

”USA fördömer det här testet och avvisar regimens påstående att de här testen – och de här vapnen – garanterar Nordkoreas säkerhet. I själva verket har de motsatt effekt”, säger Trump i ett uttalande.

Han tillägger att USA kommer att ”vidta alla nödvändiga åtgärder” för att trygga landet och skydda landets allierade i regionen.

LÄS MER: Pentagon: Nordkorea kan avfyra kärnvapen nästa år

Flög 100 mil

Nordkorea uppger att landets robotuppskjutning varit lyckad, enligt den statliga nyhetsbyrån, och att det, för andra gången, rörde sig om en interkontinental ballistisk robot.

Kim Jong-Un säger att landets vapenprogram är en ovärderlig tillgång som inte kan tas tillbaka, enligt KCNA.

Roboten ska ha färdats en sträcka på nära 100 mil, och nått en höjd på drygt 370 mil, innan den slog ned efter 47 minuter, uppger Nordkorea.

Både USA och Sydkorea har gjort bedömningen att det var en interkontinental robot. Ryssland bedömer å sin sida att det handlar om en medeldistansrobot.

LÄS MER: Trump dömer ut Nordkoreas agerande: ”Något måste göras”

Avancerad robot

Den sköts upp natten mot lördag lokal tid. Seoul bedömer att den är mer avancerad än den som sköts upp i början av juni. Nordkorea kallar den ”Hwasong-14”. Hwasong betyder Mars på koreanska.

Den tros ha slagit ned i vattnet i Japans ekonomiska zon.

USA och Sydkorea har genomfört en skarp gemensam precisionsövning med robotar efter Nordkoreas senaste robotuppskjutning, enligt ett uttalande från den amerikanska militären. De sköts mot ”Sydkoreas territorialvatten längs östkusten”.

Sydkoreas försvarsminister Song Young-Moo uppger att landet också kommer att vidta egna återgärder ”så snart som möjligt” efter Nordkoreas hot.

LÄS MER: Kim Jong-Un: ”Roboten en gåva till de amerikanska skitstövlarna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.