En bild från Nordkorea som sägs visa uppskjutningen av en interkontinental ballistisk robot i början av juli. Arkivbild. Foto: TT

Pentagons hemliga dokument: Nordkorea kan avfyra kärnvapen nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea kan ha den kapacitet som krävs för att avfyra en kärnvapenbestyckad interkontinental ballistisk robot redan nästa år. Det framgår i en hemlighetsstämplad rapport från Pentagon, uppger Washington Post.

Det nya beskedet innebär att Pentagons underrättelsetjänst, DIA, har räknat fel med två år, tidigare uppgav dem att Nordkorea inte skulle vara kapabla till att göra detta förrän 2020, skriver Washington Post.

LÄS MER: Trump dömer ut Nordkoreas agerande: ”Något måste göras”

Informationen kommer efter att tester, som nyligen har gjorts på missiler, kunde visa överraskande stora tekniska framsteg. Upptäckten ökar kraven på ledare i USA och Asien att sätta stopp för Nordkoreas framsteg, innan kärnvapenmissilerna blir ett hot för omvärlden.

DIA har kommit fram till att Nordkoreas diktator, Kim Jong-Un, redan 2018 kommer att ha utvecklat produkten så pass mycket att den kan tillverkas på löpande band, uppger talespersoner som har inblick i dokumenten.

LÄS MER: USA: Kan stoppa Nordkorea med militära medel ”om vi måste”

”Hot mot hela världen”

Scott Bray, nationell underrättelsechef för Östasien på det amerikanska spionorganet Office of the Director of National Intelligence (ODNI), är inte förvånad.

– Detta test, och dess inverkan på våra bedömningar, lyfter fram det hot som Nordkoreas kärn- och ballistiska missilprogram utgör mot USA, våra allierade i regionen och mot hela världen. Underrättelsetjänsten följer noggrant det växande hotet från Nordkorea. ”

LÄS MER: Kim Jong-Un: ”Roboten en gåva till de amerikanska skitstövlarna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.