”Hundkött är den främsta av alla mediciner, särskilt under sommaren när det är varmt ute.” Foto: TT

Nordkoreas nya kampanj: Få folket att äta mer hundkött

Uppdaterad
Publicerad

Det råder svält i Nordkorea, och under sommaren har regimen startat en kampanj med bland annat matlagningsprogram i tv för att få folk att äta mer hundkött, som beskrivs som ”den främsta av alla mediciner”. Folket rekommenderas också att slå ihjäl hundarna för att ge köttet en mer angenäm smak.

Enligt Amnesty International hotas Nordkorea av en allvarlig risk för massvält, och ledaren Kim Jong-un har varnat folket att de kan behöva gå ”en mödosam marsch”, en term som användes för en svältkatastrof i landet under 1990-talet då miljoner beräknas ha dött.

Under slutet av juni inledde regimen en kampanj med ambitionen att få folket i det stängda landet att äta mer hundkött.

Tv-tävlingar i hundköttsmatlagning

Under augusti har regimens radiokanal Tongil Voice gått ut med informationen att hundkött är medicin, och statskontrollerade tv-kanalen KCBS sände en serie matlagningsprogram där deltagarna fick tävla genom att tillaga en lång rad rätter innehållandes hundkött.

”Våra fantastiska traditioner”

”Hundmatlagningstävlingen visade en del av våra fantastiska traditioner. Den visar också hur vi har förbättrat vår levnadsstandard, i linje med vårt mål att bygga en socialistisk stat”, meddelade tv-kanalen i samband med tävlingen.

Hundköttsrestaurang har öppnat

Det har också hävdats att hundkött har mer vitaminer än kyckling, nötkött och fläskkött, och att man bör slå ihjäl hundarna för att köttet ska smaka godare.

Utöver detta har en hundköttsrestaurang öppnat i Pyongyang, enligt sydkoreansk media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.