Foto: TT

Bomblarm avblåst i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Bomblarmen i Oslo har nu avblåsts efter att polis undersökt de två föremål som troddes vara bomber på Oslo universitet tidigare idag. Samtidigt fortsätter polisen att jaga de två män som sköt vakten i natt.

– Det senaste är att de misstänkta föremålen har undersökts och oskadliggjorts. Det har visat sig att föremålen inte innehåller sprängmaterial men en närmare undersökningen pågår just nu. Föremålen har sett ut som en bomb, sa polisinspektör Johan Fredriksen på Oslopolisen vid en presskonferens tidigt på eftermiddagen.

Han säger att Oslo fortsatt är en trygg stad, men poängterar att polisen ser det här som en allvarlig händelse.

Polisens avspärrningar från i förmiddagen tas nu bort bit för bit.

Vakt sköts efter jakt

Under natten till tisdagen sköts en säkerhetsvakt i bröstet. Under sin runda i området upptäckte vakten två män och när han försökte komma i kontakt med männen började de springa, uppger polisen.

När vakten sprang efter sköts han i bröstet, men tack vare att han hade skyddsväst på sig blev han inte allvarligt skadad.

I morse hittades sen ett föremål som misstänktes vara en bomb på Oslo universtitets campus och polisen spärrade av området.

Kan finnas ett samband

Ytterligare ett misstänkt föremål hittades senare avspärrningarna utökades.

Enligt NRK undersökte polisen om det kunde finnas ett samband mellan skottlossningen och de misstänkta föremålen.

Bombtekniker har funnits på plats hela förmidagen, men nu står alltså klart att de misstänkta föremålen inte var bomber. Däremot fortsätter jakten på de två män som sköt vakten. Polis använder nu hundar för att söka av området kring universitetet.

”Vakten ett centralt vittne”

Polisinspektör Grete Lien Metlid säger på presskonferensen att den skjutne vakten är ett centralt vittne i arbetet för att försöka få tag på gärningsmännen.

–  Vi ska se om vi kan få ut mer information om de observationer han har gjort. Vi ber att de som vet något om händelserna eller har varit i området tar kontakt med polisen.

Hon säger olika fynd har gjorts, men att vad som ligger bakom skjutningen är oklart.

– Vi har etablerat kontakt med Säkerhetspolisen, säger Grete Lien Metild.

Det här har hänt:

02.45: Vakt ringer polis och säger att han blivit skjuten i bröstet efter att ha sprungit efter två män med misstänkt beteende vid institutet för fysik.

06.56: Bombgruppen rycker ut efter att ett bombliknande föremål hittats. Polisen spärrar av flera byggnader i universitetsområdet.

07:44: Universitetets rektor bekräftat att de har spärrat av byggnader som innehåller farliga kemiska ämnen.

08:49: I det avspärrade området hittar polisen en svart jacka som de tror tillhör gärningsmännen.

09:28: Universitetet skickar hem personal och studenter som befinner sig i de avspärrade byggnaderna.

09:30: Polis säger att vakten har lättare skador efter skjutningen.

12:00: Polisen avblåser bomblarmen.

Källa: NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.