Här ses verktyg som mäter rörelser i norska berget Mannen som riskerar att rasa. Foto: TT

Norskt berg hotar att rasa – igen

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att berget Mannen, sydväst om norska Trondheim, ska rasa är fortfarande stor, men faran gäller framförallt den övre delen av berget, enligt vatten- och energimyndigheten NVE.

Berget Mannen i Rauma, sydväst om Trondheim i Norge, som hotar att rasa har rört sig allt snabbare. Först rapporterades rörelser på 16 centimeter per dygn, eller 6,6 millimeter i timmen. Det är betydligt snabbare än tidigare. Den tilltagande hastigheten i bergets rörelser gör att sannolikheten ökar för att berget nu ska rasa.

Övre delen tros rasa först

– Så som vi bedömer situationen nu är det störst sannolikhet att vi får ett mindre skred först, säger myndighetens chefsgeolog Lars Harald Blikra.

Hastigheten i rörelsen i bergets övre del, Veslemannen, minskade något under söndagen från 16 centimeter per dygn till 3,4. Den nedre delen rör sig endast med två millimeter per dygn, vilket får myndigheterna att tro att den övre delen kan rasa utan att den nedre gör det.

”Ett sådant skred skulle inte nå ned till bebyggelse eller till järnvägsspår”, skriver NVE på sin hemsida.

Mätanordningar har satts upp i övre delen av berget, Veslemannen, för att studera dess rörelser.

Vädret tros ligga bakom

Omfattande regn anses vara en förklaring till att berget rör sig snabbare. Samtidigt konstaterar myndigheterna att hastigheten är snabbast i den övre delen av berget, vilket kan innebära att det bara är den delen som kommer att rasa. Om det skulle vara så innebär det mindre problem, eftersom det handlar om mindre bergsmassa där.

Även i oktober i fjol tvingades de boende lämna sina hem på grund av rasrisken, sedan geologerna slagit larm, men rörelserna avstannade.

Bergspartiet som riskerar att rasa har en volym på mellan 120.000 och 180.000 kubikmeter sten. Tre hushåll som hotas har evakuerats, med totalt nio personer. Även 350 får har flyttats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.