Norwegianpiloter varnar för att säkerheten kan bli sämre. Foto: TT

Norwegianpiloter varnar för flygsäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Piloterna på Norwegian oroar sig för att eventuella försämringar i arbetsvillkoren kan sätta flygsäkerheten på spel. ”Det är tufft att flyga i Norge, vi måste vara koncentrerade”, säger piloten Peter Säthe.

Det vore oroväckande om Norwegians piloter skulle få arbetsvillkor som liknar de på Ryanair menar piloten Peter Säthe.

– De har inte ett bra avtal. Folk dyker till exempel upp sjuka till jobbet för att de är rädda att bli av med det. Vi har ju ett ganska viktigt jobb, det är ganska tufft att flyga i Norge. Det är fjäll, dåligt väder, halar banor, vi måste vara koncentrerade. Anställda på Ryanair har låga löner, jag tror inte de trivs så bra, säger piloten Peter Säthe, som står vid flygplatsen Gardemoen i Oslo och delar ut flygblad om strejken.

Norwegianstrejken

”Vågar inte vara sjuka”

Peter Säthe befarar att Norwegians strävan efter att anställa via bemanningsföretag kan äventyra säkerheten.

– De som blir anställda av bemanningsföretag vågar inte vara sjuka, och ska du flyga då 12-14 timmar, det säger sig självt att det kan gå ut över säkerheten.

Norwegians vd säger att strejken kan göra att företaget försätts i konkurs, men Petter Säthe betonar att det inte är det som piloterna vill.

– Vi vill ha en arbetsplats som vi kan gå till som vi har haft till nu. Jag tror inte man kan pressa ner kostnaderna längre ner än vad de är nu, det är något som inte stämmer när det ska vara så billigt. Jag menar att det viktigaste är att vi alla försöker få utvecklingen att vända och det här att bli en trygg arbetsplats för de som jobbar här. Det tror jag är det bästa.

”Lunch kostar mer än flyg”

Han inser att flygindustrin redan i dag har svårigheter med att tjäna pengar och tycker att det enda alternativet är att höja biljettpriser.

– Att äta lunch här på Gardermoen kostar mer än att ta ett flyg till Köpenhamn och London. Konkurrens är väldigt bra, men därmed inte sagt att det ska vara gratis att flyga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet