Foto: NRK

NRK:s stora miss – ”avslöjade” fredspristagaren

Uppdaterad
Publicerad

Norska NRK råkade felaktigt meddela vem som skulle få Nobels fredspris, flera timmar före ceremonin. I en tv-sändning i NRK under fredagsmorgonen rullade en textremsa som avslöjade att två personer tilldelas priset för avtalet om Irans kärnenergiprogram. Men priset gick till Colombias president.

Under en tv-sändning på fredagsmorgonen, flera timmar före ceremonin, berättade norska NRK felaktigt vilka som skulle få Nobels fredspris, berättar VG. När NRK:s utrikeschef Knut Magnus Berge berättade om årets favoriter till Nobels fredspris rullade en textremsa med texten:

”Nobels fredspris tilldelas Ernest Moniz och Ali Akbar Salehi”

I texten stod det också vidare att Moniz och Salehi fått priset för avtalet om Irans kärnenergiprogram.

”Helt enkelt ett misstag”

NRK sa dock till VG att man inte visste vilka som vinner priset utan att det rörde sig om ett misstag.

– Det är ingenting annat än ett misstag. Vad som har hänt är att vi har förberett oss för deklarationen klockan 11.00 genom att göra några textrader på grundval av många olika möjliga vinnare. Av misstag har en av dem gått ut under några sekunder. Det finns inga gissningar eller avslöjanden. Det är helt enkelt ett misstag, saStein Bjøntegård, publiceringsredaktör på NRK nyheter till VG.

– NRK vet inte vem som vinner, fastslog Stein Bjøntegård.

Det visade sig ju senare att det var Colombias president Juan Manuel Santos som fick Nobels fredspris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.