Foto: TT

Nu är Macron officiellt president

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Francois Hollande lämnat över makten till Emmanuel Macron, som nu är Frankrikes yngste president någonsin.

Efter jordskredssegern mot Marine Le Pen i den sista omgången i presidentvalet har det varit en hektisk veckan för 39-åriga Macron. Under veckan har det spekulerats i vem eller vilka som kommer att få ministerposter i hans regering. 

Fick kärnvapenkoder

Enligt flera nyhetsbyråer väntas Macron i morgon meddela vem han utsett till den viktiga premiärministerposten. 

Presidentval i Frankrike 2017

LÄS MER: Vem är Emmanuel Macron

Morgonens ceremoni i Élyséepalatset inleddes med ett enskilt möte mellan Macron och den avgående presidenten Francois Hollande, där Macron fick koderna till landets kärnvapen.

Det formella maktöverlämnandet skedde genom att resultatet av presidentvalet lästes upp, varpå det guldhalsband som gör Macron till Hederslegionens stormästare lämnas över.

LÄS MER: ”Vi har en stor uppgift framför oss”

När Storbritannien lämnar EU kommer Frankrike vara det enda EU-landet med kärnvapen och en permanent plats i FN:s säkerhetsråd. 

Träffar Merkel

Söndagen fortsätter med traditionsenliga ceremonier, som inkluderar ett besök vid den okände soldatens grav under Triumfbågen, samt ett möte med Paris borgmästare Anne Hidalgo.  

I morgon reser Macron till Berlin för att träffa förbundskansler Angela Merkel. I juni väntar sedan de parlamentsval som kommer att ha en avgörande betydelse för om Macron kommer att kunna driva igenom de reformer han lovat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet