Macron: Det vi har åstadkommit saknar motstycke Foto: TT

Macron till folket: Vi har en stor uppgift framför oss

Publicerad

När Frankrikes nyvalde president mötte franska folket utanför Louvren sent på söndagskvällen betonade han de stora utmaningar som nu ligger framför.
– Jag kommer att behöva er ständigt, ständigt framöver, sa Emmanuel Macron.

Till tonerna av Beethovens Hymn till glädjen, som också är EU:s officiella hymn, tågade Frankrikes nyvalde president upp på den stora scenen framför glaspyramiderna utanför Louvren.

Han talade om den splittring som präglat presidentvalet i Frankrike.

– Jag vill rikta mig till de fransmän som har röstat på mig fast ni kanske inte hyser samma idéer, men för att ni värnar om republiken. Jag vet att vi inte är överens, det kommer jag ta hänsyn till och respektera. Men jag ska försvara republiken.

Talade till Le Pens väljare

Emmanuel Macron riktade sig också till de fransmän som röstat på Marine Le Pen. Då började publiken bua.

– Nej, bua inte. De har uttryckt vrede, vilsenhet och i bland övertygelser. Jag kommer göra allt jag kan under de kommande fem åren för att det inte längre ska finnas någon anledning att rösta på extremisterna.

Trikolorerma flög i natthimlen när Emanuel Macron avslutade sitt tal med att åberopa de franska slagorden.

– Frihet, jämlikhet och broderskap. Leve republiken!

Höll tal tidigare under kvällen

Tidigare under kvällen höll Emmanuel Macron ett mer allvarstyngt och lågmält tal från partihögkvarteret. Då ägnade han en stor del av sitt tal åt att tacka det franska folket för sin seger. Macron sa att han kommer att lägga all sin energi på att förtjäna väljarnas förtroende. Han betonade att han vet att bakom alla ord i hans tal finns barn, kvinnor, män, familjer och ”hela liv”.

– Det är ett stort ansvar. Ni har min djupt kända tacksamhet, ur djupet av mitt hjärta, sa Emmanuel Macron.

– Jag känner till den oro och de tvivel som många av er har gett uttryck för.

Ena nationen

Macron sa också att han vill upprätta solidariteten och skydda de svaga i samhället. Han betonade att Frankrike är arvtagare till humanistiska ideal och med det följer plikter mot alla innevånare i samhället.

Macron sa också att stödet för extrema rörelser gör det till en plikt att arbeta för att ena nationen. Han sa att han kommer att arbeta med att försöka återställa banden mellan Europa och dess medborgare.

– Jag kommer att bekämpa den splittring som underminerar Frankrike.

Bekämpa terrorism

Macron sa också att Frankrike kommer att ligga i framkant när det gäller kampen mot terrorism. Han vände sig till alla världens länder:

– Frankrike kommer stå i de främsta leden för att bekämpa terrorismen.

LÄS MER: Le Pen erkänner sig besegrad: Jag har gratulerat Macron

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet