Foto: TT

Le Pen överger frexit

Uppdaterad
Publicerad

Nationella frontens ledare Marine Le Pen överger linjen om att Frankrike ska lämna EU och återinföra den tidigare valutan franc, rapporterar brittiska The Telegraph.

– Det kommer inte att bli något frexit. Vi har noterat vad det franska folket tycker, säger Bernard Monot, partiets chefekonom, till tidningen.

Presidentval i Frankrike 2017

Vidare förklarar Monot att han själv inte ändrat uppfattning, men finner ingen anledning att envist fortsätta driva frågan utan det franska folkets stöd. I stället kommer Nationella fronten försöka omförhandla avtal med EU för att ge mer inhemsk kontroll över budget och bankregleringar.

Att lämna euron och EU var ett av Le Pens främsta vallöften inför presidentvalet i år och det tidigare valet 2012. En majoritet av det franska folket är dock för EU och att behålla den gemensamma valutan, enligt opinionsmätningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet