Påven har avgått

Uppdaterad
Publicerad

Påven Benedictus XVI lämnade i dag formellt sitt ämbete. Han är nu, enligt egen utsago, ”en enkel pilgrim”.

I vit helikopter och efter ett sista tårfyllt farväl lyfte Benedictus XVI från Vatikanen på torsdagskvällen.

När Benedictus XVI lämnade Vatikanen gick helikopterfärden mot Castel Gandolfo, där han för en sista gång framträdde offentligt. Han ska tillbringa den närmaste tiden i den påvliga sommarbostaden strax utanför Rom.

Påven avgår

”Min slutliga resa på denna jord”

Den 85-årige före detta påven sade att han nu ”i all enkelhet är en pilgrim som inleder min slutliga resa på denna jord”.

Innan avresan träffade Benedictus kardinalerna som ska välja hans efterträdare. Med all sannolikhet blir näste påve en av de 115 kardinalerna.

-Bland er finns den framtida påven, till vilken jag lovar ovillkorlig lydnad och vördnad, sade påven i sitt avskedstal och manade den romersk-katolska kyrkan att stå enad bakom den nye påven.

Ett sista tweet

Officiellt upphörde Benedictus att vara påve klockan 20 svensk tid. Ersättare till dess att en ny påve har utsetts är kardinal Tarcisio Bertone.

Men Benedictus kunde inte låta bli att utnyttja sin nyvunna kunskap med moderna sociala medier i ett sista budskap till jordens människor. Precis innan helikoptern lyfte från Vatikanen för sin himmelsfärd lämnade Benedictus sitt sista Twitter-budskap: ”Tack för all er kärlek och allt stöd”. Påvens konto har nu arkiverats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven avgår

Mer i ämnet