Foto: TT

Nu vaskas brittisk partiledare fram

Uppdaterad
Publicerad

En ska sållas bort – men vem? Nu påbörjar processen att vaska fram Storbritanniens nästa premiärminister.

Den av de fem kandidaterna som får det svagaste stödet i första omröstningen ryker.

Fem personer känner sig kallade att efterträda David Cameron som brittisk premiärminister och partiledare för det konservativa regeringspartiet Tories:

Brittisk EU-omröstning

Theresa May, Andrea Leadsom, Michael Gove, Liam Fox och Stephen Crabb. Nu är det upp till partiets 330 parlamentsledamöter att välja.

Omröstningen äger rum mellan klockan 12 och 19 i dag och resultatet presenteras omkring klockan 20 svensk tid.

Inrikesminister Theresa May, som av BBC beskrivs som en av de tuffaste och slugaste inom den brittiska rikspolitiken, är än så länge den mest favorittippade kandidaten. Men nu får konkurrenten Andrea Leadsom, energiminister, tungt stöd från förre Londonborgmästaren Boris Johnson, som själv överraskande drog sig ur kampen i förra veckan.

Särskilt kvalificerad

I ett uttalande skriver Johnson att Leadsom har det driv och beslutsamhet som krävs av en ledare för Storbritannien, och att hennes specialisering inom EU-frågor gör henne särskilt kvalificerad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Både May och Leadsom har inför omröstningen tagit fasta på att invandringen var en av de avgörande frågorna i brexit-valet. I går flaggade båda två för att det nu är slut med den fria rörligheten för personer. Dock ska EU-medborgare som redan bor i Storbritannien ska få stanna kvar.

På olika sidor i folkomröstningen

Theresa May och Andrea Leadsom företrädde annars olika sidor inför folkomröstningen den 23 juni. Leadsom kampanjade för lämna-sidan och May för stanna-sidan. Den senare har dock förklarat att folkets vilja, att Storbritannien ska lämna EU, ska respekteras.

De två kvinnorna ses som huvudkandidaterna i striden om premiärministerposten. Men än så länge är alltså även tre män med i kampen: justitieminister Michael Gove, arbets- och pensionsminister Stephen Crabb och parlamentsledamoten Liam Fox.

Lägst odds på Gove

Bland de manliga kandidaterna är det Michael Gove som, enligt vadslagningsfirmorna, har störst möjlighet att bli partiledare och därmed premiärminister. Gove var tidigare nära vän och allierad med avgående David Cameron – enligt BBC har de till och med semestrat ihop med sina respektive familjer. Men relationen fick sig en rejäl knäck när Gove inför folkomröstningen ställde sig på lämna-sidan.

Inte heller Boris Johnson lär räkna Michael Gove till sina bästa vänner, sedan Gove manövrerat bort honom från ledarstriden genom att själv ställa upp, i stället för att ge Johnson sitt stöd. Nu återstår att se hur långt den manövern bär justitieministern.

Så går valet till

Tisdagens omröstning bland de 330 konservativa parlamentsledamöter följs av en omröstning på torsdag och en på tisdag i nästa vecka.

Därefter kommer två kandidater att återstå.

Den 9 september kommer det att stå klart vem av dem som blir ny partiledare för det konservativa partiet (Tories) och brittisk premiärminister

Källa: BBC (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet