Hillary Clinton röstade i hemstaden Chappaqua tillsammans med maken och förre presidenten Bill Clinton. Foto: TT

Hillary Clinton röstade i New York: ”Otroligt glad”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Hillary Clinton lagt sin röst hemma i delstaten New York. Demokraten strålade av glädje och möttes av medier och 150 anhängare.

–”Fru president”, ropade anhängarna när hon dök upp i en vallokal i en skola i hemstaden Chappaqua.

– Jag är så glad. Jag är så otroligt glad, sade en leende Hillary Clinton när hon kom ut från vallokalen och skakade hand med folksamlingen, vänner och grannar, åtföljd av maken Bill Clinton.

Försiktig medvind

Valdagen har inletts i flera delstater, med början på östkusten. Och Clinton har medvind med en ledning på över 3 procent i flera sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna.

Även republikanen Donald Trump väntas rösta hemma i New York.

Vallokalerna har öppet olika länge och öppnar och stänger vid olika tider, utspridda som de är i sex tidszoner. De flesta stänger mellan 19 och 20 på kvällen lokal tid, vilket innebär att de första resultaten rasslar in efter 01 svensk tid. Det dröjer dock någon timme eller två innan de intressantare delstaternas resultat står klara och kanske till 05 svenskt tid med ett slutresultat.

Totalt väntas över 120 miljoner människor rösta i de 50 delstaterna och Washington DC.

”Stark person”

Sedvanligt öppnade några få vallokaler redan vid midnatt, 06 i dag svensk tid, i tre mycket små, avlägsna samhällen i delstaten New Hampshire. Där är den lilla byn Dixville Notch i det östligaste hörnet av USA alltid först ut med att rösta. Där samlades de röstberättigade – i år åtta personer – och avlade sina röster.

Nancy DePalma lade sin röst på Hillary Clinton.

– Hon är en stark person och hon har rätt erfarenhet. Jag tror att hon kommer att leda det här landet i rätt riktning.

Peter Johnson, som har röstat i byn i nästan 35 år, vädrade en oro för ett ökat inslag av populism i valet, men kommenterade att ”oavsett vem som vinner så har Trump uträttat bra saker för det här landet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.