Nu kan ljuset släckas i franska städer

I dag släcker världen ner en timme under den årligt återkommande manifestationen Earth Hour. Ett jippo menar en del kritiker, men i Frankrike kan nedsläckningen bli en permanent del av vardagen.

Klockan 20.30, lokal tid, släcks ljusen världen över som en manifestation för att visa stöd för det hotade klimatet. Själva aktionen i sig ger inga handfasta positiva effekter för klimatet i form av minskad energiförbrukning.

Kritiker har kallat Earth Hour för jippo och happening som inte sätter några spår i människors medvetanden, men i Frankrike finns nu förslag som onekligen andas Earth Hour omsatt i vardagen.

Fem timmar varje natt
Franska energidepartementet föreslår att varuhus och butiker ska tvingas släcka skyltar och skyltfönster under fem timmar varje natt.

Enligt förslaget, som kommer från en arbetsgrupp inom departementet, ska ljuset vara släckt alla nätter mellan klockan 01.00 och 06.00 på kontor och i kommersiella lokaler. Dessutom ska reklamskyltar och liknande släckas.

Syftet är att spara el och förbudet ska enligt tidningen Le Parisien börja gälla den 1 juli i år.

El mostavarande 260.000 hushåll
Enligt tidningen skulle 700 gigawatt kunna sparas per år vilket motsvarar förbrukningen av el hos 260.000 hushåll (uppvärmning och varmvatten ej inräknade).

I pengar räknat handlar det om en besparing på 170 miljoner euro, även detta enligt Le Parisien.

Till tv-kanalen France tv info säger man dock på energidepartementet att det ännu så länge rör sig om ett förslag och att något datum för införandet av förbudet mot nattbelysning inte heller är bestämt.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se

Publicerad: