Statsminister Stefan Löfven kräver att britterna bekänner färg. Foto: TT

I kväll måste Cameron förklara sig på EU-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

På EU-toppmötet i Bryssel måste premiärminister David Cameron förklara varför Storbritannien ännu inte har begärt utträde. Statsminister Stefan Löfven kräver att britterna bekänner färg. ”Det liknar nästan som att de tror att det ska vara som förr, förutom att de inte ska betala en avgift”, säger han.

I torsdags röstade britterna ja till att gå ur EU. Det dröjde inte länge innan det ställdes krav på att Storbritannien snabbt skulle lämna in en formell begäran om utträde. Men premiärminister David Cameron har förklarat att han inte tänker göra det så länge han innehar posten. Frågan kommer i stället att hamna på hans efterträdares bord.

Trots det kan David Cameron vänta sig en upprepning av kravet på att snabbt lämna in en begäran om utträde, i enlighet med artikel 50 i Lissabonfördraget, när han deltar i EU-toppmötet i Bryssel i dag.

Brittisk EU-omröstning

Inför toppmötet har Tysklands förbundskansler också tydligt markerat att britterna inte kan plocka russinen ur kakan i förhandlingarna om villkoren för ett brittiskt utträde. De måste godta att människor får röra sig fritt inom unionen om de vill ha tillgång till EU:s inre marknad, menar hon.

Får inte närvara

När mötet körde i gång klockan 16 stod frågor som migration, flyktingpolitik och ekonomi på dagordningen. Men klockan 19, då regeringscheferna håller möte, ska Cameron redogöra för britternas folkomröstning, varför han avgår och varför Storbritannien inte omedelbart ämnar in en formell begäran om utträde.

Under morgondagens informella toppmöte ska de 27 regeringscheferna diskutera hur EU ska hantera resultatet i folkomröstningen – och då får David Cameron inte närvara överhuvudtaget.

Inte som förr

Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel upprepade kravet på att Storbritannien snabbt måste begära utträde, när de anlände till toppmötet på eftermiddagen.

De fick medhåll av statsminister Stefan Löfven, som samtidigt flaggade för att utträdet kommer att ta minst två år när britterna väl lämnat in sin ansökan. Statsministern sade att det vore bra om båda sidor lugnade ned sig, men var också klar med att Storbritannien måste bekänna färg.

– Men jag tycker samtidigt att Storbritannien har en skyldighet att snabbt redovisa vad de tänker med sitt utträde. Vi har inte hört något från leave-sidan ännu, det liknar nästan som att de tror att det ska vara som förr, förutom att de inte ska betala en avgift och det måste de få klart för sig att så blir det inte.

David Cameron betonade att Storbritannien inte får vända ryggen mot Europa, även om landet lämnar unionen.

– De här länderna är våra grannar, vänner, allierade, våra partners. Jag hoppas att vi söker närmast möjliga förbindelser ifråga om handel, samarbete och säkerhet. Det är bra för oss och det är bra för dem. Det är i den andan som jag tror att diskussionerna kommer att föras i dag.

Skottland träffar EU-representanter

Storbritannien är splittrat om utträdet. I Skottland röstade de flesta för att stanna kvar. På onsdagen kommer Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon att träffa EU-ledare i Bryssel, bland annat parlamentets talman Martin Schulz, för att diskutera hur skottarna skulle kunna stanna kvar,skriver Reuters.

Premiärminister David Cameron förklarade kort efter folkomröstningen att han kliver av. Sturgeon anser att det vakuum som uppstår i väntan på att en ny ledare kommer att skada den brittiska ekonomin ytterligare.

Datumet för när Camerons efterträdare ska vara på plats har ändrats från den 2 till 9 september, uppger de konservativa enligt BBC.

Ifrågasatte Ukips närvaro

Tonen var upprörd när EU-parlamentet höll en extra debatt om britternas utträde tidigare på tisdagen, skriver TT.

I ett tal sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att EU måste respektera britternas demokratiska beslut, varpå en del av Ukips ledamöter applåderade.

– Det här är sista gången ni applåderar här... och till viss del är jag verkligen förvånad att ni är här. Ni kämpar för utträde. Det brittiska folket röstade för ett utträde. Varför är ni här? sade Juncker då enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet