Gatorna i gamla stan ligger öde, och Abia är ute och går med sin mamma. Foto: Niclas Berglund

Nu öppnar skolorna i Aleppo igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem år utan undervisning börjar nu vardagen att återvända till delar av Aleppo. Miljoner barn har under kriget inte haft någon möjlighet till utbildning, men nu öppnar fler och fler av skolorna i det sönderbombade Aleppo.

– Ibland är det svårt att sitta still i bänken, men varje dag blir det lite enklare, säger Ula Alhajali.

Under flera år låg Golanskolan mitt i skottlinjen när regimtrupperna stred mot rebeller. Skadorna i området är omfattande, men sedan några veckor har nu skolan öppnats igen- för första gången på 5 år.

Ula och hennes klasskamrater är nu tillbaka i samma klassrum som de hade innan kriget bröt ut. Foto: Niclas Berglund

– Det är viktigt att jag lär mig att läsa och skriva. Det är min framtid. Jag har väntat så länge på att min skola skulle öppna igen, berättar Ula Alhajali.

”Återuppbygga en hel generation”

Ula går genom rasmassorna mot en av de första skoldagarna på fem år, det är svårt att ta sig fram och hon får akta sina steg. Foto: Niclas Berglund

Mellanstadieskolan ligger i hjärtat av gamla stan i Aleppo. Ett av de områden som drabbades allra hårdast av flygbombningarna, men nu har minorna på skolgården röjts bort och barnen är tillbaka i samma klassrum som de lämnade för 5 år sedan.

– För att återuppbygga en hel generation och ge dom hopp och förmå dom att glömma krävs mycket. Men dom är alla väldigt noggranna med skolan nu, säger läraren Nour Yasaki.

Många återvänder nu för att ta upp sina gamla liv i ett krigshärjat Aleppo Foto: Niclas Berglund

”Svårt att sitta still”

Det är rörigt på skolgården. Disciplinen saknas efter alla år utanför klassrummen. Och när vi åker bland ruinerna i den gamla staden passerar vi flera skolor som just har öppnats. Ett enormt arbete återstår, men det här är en förändring som barnen har väntat på.

– Ibland är det svårt att sitta still i bänken, men varje dag blir det lite enklare. Jag vill studera för att nå goda resultat i alla ämnen. Och jag ber för att kriget inte ska komma tillbaka säger Ula Alhajali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.