Mashco Piro-stammen Foto: TT

Nu ska forskarna möta isolerade stammen

Uppdaterad
Publicerad

Mashco Piro-stammen, som lever isolerade i Amazonas regnskogar, har den senaste tiden börjat röra sig ut ur sina traditionella områden, inte alltid med fredliga avsikter. I maj dödades en ung man av en Mashco Piro-pil. Antropologer planerar därför ett första möte med stammen, för att försöka avgöra varför de flyr sina förfäders marker.

Mashco-Piro-stammen är nomadiska jägare-samlare, och har levt nästan helt utan kontakt med den moderna världen i Amazonas djungler, primärt i Peru. De beräknas bestå av ungefär 600 individer, men antropologer vet ännu mycket lite om folket.

Är inte immuna mot vanliga sjukdomar

Då stammen inte beräknas vara immun mot vanliga sjukdomar har den peruanska regeringen haft ett generellt förbud mot kontakt, men den senaste tidens friktioner med grannliggande byar, med ett flertal attacker och ett uppmärksammat dödsfall i maj, har lett till att antropologer nu förbereder ett första möte, enligt El Comércio Peru.

– Vi kan inte längre låtsas att de inte försöker ta någon typ av kontakt med oss. De har de rätt att göra, säger Luis Felipe Torres, chef för peruanska statens isolerade stam-team, till Reuters.

Ett team av läkare är står beredda

Med hjälp av tolkar från Yine-folket, som anses tala ett liknande språk, hoppas man kunna ta reda på hur det står till med Mashco-Piro-stammen.

Ett team av läkare befinner sig en bit bort från platsen, ifall en epidemi senare skulle bryta ut bland det isolerade folket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.