George W Bush har inte synts vid brodern Jebs sida än under valrörelsen men nu är det dags. Här är de tillsammans på en bild från 2004 då George var president. Foto: TT

Nu ska Bush försöka hjälpa Bush

Uppdaterad
Publicerad

Han var favorittippad bland republikanerna. Sen dess har Jeb Bush helt övertrumfats av Trump, Cruz, Rubio och nu sist även Kasich. Nu rycker storebror och tidigare presidenten George W. Bush ut för att hjälpa sin yngre bror. Men det är en rejäl risktagning.

Under måndagen gör George W. Bush någonting som han till stor del undvikit sen han lämnade presidentposten. Tar plats i i politiken. Detta genom att ställa sig vid sin brors sida när han kampanjar i South Carolina inför primärvalet där på lördag. Förhoppningen är att Bush ske ge ny dragkraft till en kampanj som hamnat i bakvattnet på de mer högljudda konkurrenterna.

Hopp om genombrott

Att han ställer upp vid sin brors sida i just South Carolina är ingen slump. Han är populär där. Särskilt hos de som tjänstgör i försvaret. En rådgivare till Jeb Bush säger till The Washington Post att det här kan vara hans genombrott.

USA-val 2016

Andra är inte lika säkra. John Dawson, en av republikanernas partitoppar i South Carolina, är tveksam till om populariteten automatiskt smittar av sig på lillebror Bush:

– Det kommer inte räcka om han säger ”Jeb är en bra man”. Ska nånting hända måste han komma hit, ta av sig handskarna och gå till attack mot Trump, säger Dawson till tidningen.

Del av dynasti

Karl Rove, en rådgivare som länge jobbat med klanen Bush, menar att den förre presidenten kommer vara statsmannamässig och prata om nödvändiga kvaliteter hos en president.

Men frågan är om det verkligen minskar den vind som Trump och Cruz har i sina valsegel. De basunerar gång på gång ut att det behövs en ny röst i Vita huset, att makthavarna i Washington D.C. måste bytas ut.

Bedömare i USA menar att här finns en risk att Jeb Bush verkligen spelar konkurrenterna i händerna när väljarna påminns om att han tillhör en politisk dynasti.

Den tidigare republikanske senatorn Jim DeMint är inte övertygad om storebror Bush hjälper eller stjälper lillebror Bush i försöket att få med sig fler gräsrötter.

– Jag vet inte hur det kommer gå, kan gå hur som helst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet