Hillary Clinton. Foto: TT

Nu återstår kampen om de osäkra väljarna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nu är det bara 19 dagar kvar till det amerikanska valet. En unik valrörelse ser ut att gå mot en helt oberäknelig final, där Donald Trump redan hävdar att valresultatet är riggat. Republikanernas Trump har halkat efter i opinionsmätningarna men inte tillräckligt mycket för att demokraternas Hillary Clinton kan lita på att hon har segern i sin hand. Nu kommer de båda fokusera sina kampanjer på vågmästarstaterna och på att övertyga obeslutsamma väljare.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

En ny mätning gjord av Washington Post och nyhetsbolaget ABC i söndags visar att Clinton endast leder med fyra procent nationellt. Andra mätningar visar att hennes ledning kan vara så stor som tio procent. Ingen av de två första presidentvalsdebatterna har gjort det avtryck i opinionssiffrorna som man hade kunnat vänta sig. Donald Trump har gått bakåt något men seglar ändå märkbart opåverkad vidare genom de senaste tidernas skandaler som avslöjanden om inspelade band med sexuella kränkningar av kvinnor.

Från Donald Trumps läger har de senaste dagarna hörts allt intensivare anklagelser att valresultatet den 8:e november kommer att vara riggat till Clintons fördel. Trumps kampanjmakare har bland annat anklagat demokraterna för att ha röstregistrerat avlidna afroamerikaner eller låta papperslösa migranter rösta. Skulle Trump förlora valet är det därmed långt ifrån säkert att han kommer att acceptera valutgången.

USA-val 2016

”Valet riggat av partisk media”

”Valet är absolut riggat av oärlig och partisk media som stöttar Crooked Hillary – men det sker också på många vallokaler. Sorgligt”, skrev Trump i en tweet.

Flera republikaner tar avstånd från Trumps anklagelser och sagt att det vore illa för tilltron till den amerikanska demokratin om Trump fortsätter med sina grundlösa påståenden att valet är riggat. Däremot håller de med Trump om att media till stor del favoriserar Hillary Clinton i sin bevakning. I en intervju med CNN förklarar hans kampanjchef Kellyanne Conway:

– Om man är Donald Trump och det känns som att man varje dag måste hantera lögner och en förvriden, negativ rapportering- eller med andra ord- en ofullständig rapportering som om det bara är en, och inte två, personer som bedrev en valkampanj i det här landet, ja då växer frustrationen och man börjar undra vad folk egentligen skulle vara kapabla till för att stoppa dig.

Sistaminuten manövrar att vänta i spurten

Kandidaterna kommer de kommande veckorna att korsa landet med sista minuten valtal och fokusera på att kampanja i vågmästarstater som Virginia, Florida, Pennsylvania, Wisconsin, Colorado, Nevada, North Carolina och Ohio. Det är stater som tidigare vunnits av antingen demokrater eller republikaner och där ingen kan vara säker på utgången. Tv-tittare i dessa stater kommer nu drabbas av bombmattor med tv-reklam från de bägge kandidaterna. Däremot kommer Donald Trump inte ägna sig nämnvärt åt Texas som av tradition är republikanskt, på samma sätt kan Clinton vara ganska trygg med att hon vinner det progressiva Kalifornien.

Kandidaterna kan också komma att göra sista minuten manövrar och försöka vinna en delstats som alltid ”tillhört” motståndaren. Hillary Clinton väntas nästa vecka satsa stort i delstaten Arizona trots att man där 15 av de 16 senaste valen röstat republikanskt. Med hjälp av landets ”First lady”, den populära Michelle Obama och Bernie Sanders kommer Clinton, enligt tidningen Politico, att kampanja i det konservativa Arizona och även satsa stora belopp på tv-kampanjer. Färska siffror visar att hon knappat in på Trumps försprång och om hon kan få den växande väljarandelen latinos att gå till valurnorna skulle hon kunna ta hem Arizona.

Trumps skandaler skuggar Clintons e-post-anklagelser

I amerikanska medier är förstås spekulationerna i full gång om hur opinionsmätningarna nu ska tolkas, delstats för delstat. Skandalerna kring Donald Trump har gjort att anklagelserna mot Hillary Clinton hamnat i kölvattnet, om hennes privata mejlkonto under tiden som utrikesminister, om att hon i bandupptagningar gett ett långt mer frihandelsvänligt budskap på Wall Street än hon gjort inför väljarna.

Detta har hos väljarna inskärpt bilden av Clinton som en falsk politiker. Om Donald Trump sitter still i båten och om media istället granskar Clinton tuffare, så kan de återstående veckorna fortfarande bjuda på stor dramatik vad gäller opinionsläget mellan de två konkurrenterna.

Hade inte Hillary Clinton haft Trump som motståndare hade hon nämligen gått till historien som den mest impopulära presidentkandidaten i modern tid.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet