Volontären ”Martin” håller ett drunknat spädbarn i sin famn. Foto: TT/SeaWatch

Ny bild vittnar om flyktingtragedin

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsbåtarna på Medelhavet tvingas konstatera förlisning efter förlisning. Bland de döda finns spädbarn. I ett desperat rop på hjälp kräver nu en tysk hjälporganisation att Europa ordnar säkra transporter över Medelhavet.

Ännu en gång har vidden av flyktingtragedin på Medelhavet fångats i en bild. Denna gång är det ett ännu så länge namnlöst spädbarn i armarna på en volontär. Det är inte en bild av hopp. Barnet lever inte längre, det har drunknat i havet utanför Libyens kust.

I ett e-mail till nyhetsbyrån Reuters beskriver volontären ögonblicket då han upptäckte den livlösa lilla kroppen i vattnet:

– Jag fattade tag i babyns arm och lyfte upp den fjäderlätta kroppen i famnen som för att skydda den. Som om barnet fortfarande levde...

Han kallar sig Martin och vill inte uppge något efternamn. En medelålders trebarnsfar från Tyskland, till yrket musikterapeut. Förmodligen var det därför han började sjunga, tror han. Inte för det döda barnet utan för sin egen skull.

–  Sången blev ett sätt att söka tröst och samtidigt ge uttryck för detta ofattbara och fullständigt hjärtskärande ögonblick. Sex timmar tidigare hade det här barnet varit fullt av liv, säger Martin.

Sprids över världen

I likhet med bilden på den livlöse treåringen Alan Kurdi, uppspolad på en strand i Turkiet, sätter bilden av den drunknade babyn ett mänskligt ansikte på den pågående flyktingkatastrofen. Den togs i fredags och sprids nu över världen.

Martin är volontär för den tyska frivilligorganisationen Sea-Watch, som just nu har en räddningsbåt på plats i farvattnen mellan Libyen och Italien. Deras förhoppning är att bilden ska få EU:s ledare att få upp ögonen för vad som sker och tillåta säkra vägar för människor på flykt.

Om det döda barnet vet vi just nu inte mycket, inte ens om det var en pojke eller en flicka. Enligt Sea-Watch överlämnades kroppen direkt till den italienska marinen tillsammans med ytterligare 25 döda kroppar de bärgat ur havet.

Manar Europa att agera

Bara under den senaste veckan ska minst 700 människor ha drunknat i Medelhavet när båtarna de färdats i förlist, rapporterade FN:s flyktingorgan UNHCR redan på söndagen.

– EU:s politiker säger att de vill undvika att fler människor dör under flykten till Europa. Men i skenet av dessa pågående tragedier är det uppenbart att löftena bara är tomma ord och läpparnas bekännelse, skriver Sea-Watch i en kommentar till bilden.  

Den enda vägen att stoppa ytterligare fruktansvärda bilder från Medelhavet är att Europa ordnar säkra transporter och legala transporter över Medelhavet, skriver Sea-Watch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.