I vintras röwstades en lagändring igenom i Uganda som bland annat innebär att homosexuella kan dömas till livstids fängelse. Foto: TT

Inget bistånd till Ugandas regering

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat om en ny strategi för bistånd till Uganda. Stödet ska riktas till civilsamhället, efter att landets regering infört strängare lagar mot homosexuella.

Lagändringen som röstades igenom i Uganda i vintras innebär bland annat att homosexuella kan dömas till livstids fängelse.

– Det gjorde situationen för hbtq-personer, som redan var svår, ännu värre, säger biståndsminister Hillevi Engström (M).

Ströp biståndet

I våras ströp den svenska regeringen bistånd till landet i väntan på beslut om en ny strategi.

– Det finns nu en stark skrivning om att samarbete med staten Uganda i möjligaste mån ska undvikas, säger Engström.

Undantag kan ske vid enstaka tillfällen fortsätter hon, och tar som exempel stöd till föräldralösa barns hälsa och skolgång. Men till allra största del ska biståndet kanaliseras via civilsamhällets organisationer.

– Vi ska helt avstå från budgetstöd till den ugandiska staten.

1,3 miljarder på fem år

Biståndet beräknas uppgå till drygt 1,3 miljarder kronor under en femårsperiod. Aktivister i landet har enligt Hillevi Engström gett uttryck för att det är viktigt att Sverige inte överger Uganda. Samtidigt finns det risker med att peka ut just hbtq-personer, eftersom de då riskerar att bli ännu mer utsatta.

– Därför pratar vi nu om mänskliga rättigheter för alla, demokrati och frihet från våld, säger Engström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.