Foto: SVT

Ny bostadssajt hjälper flyktingar i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Två unga tyskar har startat en bostadssajt för att få flyktingar att känna sig mer hemmastadda i landet. Och alltfler tyskar öppnar sina hem för människor på flykt.

Bakary flydde för två år sen från Mali till Tyskland.  Han har han flyttat mellan flyktingförläggningar, sovit i tunnelbanan och på bussar.

En dag träffade han Mareike Geiling  och Jonas Drang , och de erbjöd honom ett  rum i sin lägenhet.

– Det var så svårt att både hitta någonstans att bo och samtidigt lära sig språket. Nu är allt enklare, när man har ett hem. Och nya vänner, säger Bakary till tyska tv-stationen ARD

Startade en bostadssajt

Mareike och Jonas tyckte att det var så positivt att ha Bakary hos dem – att de bestämde sig för att starta en alldeles ny bostadssajt ”Flyktingar välkomna”.

Tanken är att matcha de som vill hyra ut ett rum till en flykting med asylsökande. Dessutom kan man donera pengar för att hjälpa flyktingar med hyran.

Över 500 tyskar vill hyra ut och donationer strömmar också in enligt Mareike och Jonas.

– Genom att bo ihop får man också mer förståelse för varandra, säger Jonas Drang, och varandras kulturer. Och många asylsökande saknar kontakter och nätverk i det tyska samhället.

Även i Österrike

Sajten ”Flyktingar välkomna” har fått stor uppmärksamhet även i andra länder och nu har man lanserat en liknande webbsida i Österrike.

Och även där vill många hyra ut rum till asylsökande.

– Det är både studenter och familjer där barnen flyttat ut som har anmält intresse på sajten, berättar David Zistl, projektledare i Österrike.

Ett hundratal flyktingar har nu fått nya hem genom sajterna i Österrike och Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.