Foto: TT

Dom i dag – EU-medborgare får inte arbetslöshetsersättning

Uppdaterad
Publicerad

En EU-medborgare som reser till ett annat EU-land har inte automatiskt rätt till bidrag såsom arbetslöshetsersättning av värdlandet. Domen slogs i dag fast i EU-domstolen och är den första i sitt slag.

EU-domstolen i Luxemburg har i ett nytt domslut på tisdagen slagit fast att Tyskland inte är skyldigt att betala ut arbetslöshetsersättning till EU-medborgare från andra länder som inte har jobbat i landet.

Det enskilda fallet bakom domen handlar om en rumänsk kvinna som sedan 2010 har varit bosatt i tyska Leipzig. Den lokala arbetsförmedlingen nekade kvinnans ansökan om arbetslöshetsersättning, eftersom det inte gick att styrka att hon någonsin hade jobbat eller aktivt sökt jobb i Tyskland.

Domstolen i Leipzig valde att inte ta upp kvinnans överklagan. Fallet togs då vidare till EU-domstolen, som alltså gav de tyska myndigheterna rätt.

Kan bli vägledande

Domen anses kunna bli prejudicerande för hela EU, och välkomnas av bland annat Storbritannien. Flera utländska medier rapporterar om domen som ett tydligt stopp för så kallad ”välfärdsturism”, där invånare från fattigare EU-länder skulle resa till rikare länder för att ta del av de ofta mer utvecklade välfärdssystemen.

Dagens dom är första gången som det slås fast exakt vilka skyldigheter värdlandet har att betala ut bidrag till EU-medborgare som reser in i landet. Tidigare har det saknats tydliga regler från EU-håll.

EU-domstolen framhärdar dock samtidigt den fria rörligheten inom EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.