Foto: SVT

Ny lag mot hämndporr kan ge fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2014 införde det israeliska parlamentet en lag mot hämndporr.

Den som sprider sex- eller nakenbilder i sociala medier på en person utan hans eller hennes medgivande kan dömas till fem års fängelse i Israel.

Liknande lagar finns i några amerikanska delstater, men det är första gången som ett lands parlament lagstiftar mot att hämnas med porrbilder.

Ellinors upptäckte till sin förfäran att hennes före detta pojkvän lagt ut en sexvideo med de båda på nätet.

Medier

– Jag fick ett meddelande på Facebook: ”Du är så söt- varför gör du så här mot dig själv?” Det var en helt främmande människa som skickade filmen där jag har sex med min före detta pojkvän. Jag förstod inte hur det hade gått till, jag fick panik, berättar hon.

Klippet spred sig i sociala medier och delades flera tusen gånger.

– Det kändes som om jag stod naken inför hela världen. Alla tittar på mig, skrattar åt mig och sprider det vidare. Man tog mitt allra intimaste och spred det över hela världen, säger Ellinor.

Allt vanligare fenomen

Att hämnas genom att sprida naken- eller sexbilder på en tidigare partner på nätet, så kallad hämndporr, blir allt vanligare i Israel berättar parlamentsledamoten Yifat Kariv från partiet Yesh Atid. Hon har tagit initiativ till lagstiftningen.

Den nya hämndporrlagen har väckt intresse bland lagstiftare runtom i världen där man brottas med liknande frågeställningar.

– Diskussionen inför lagen har också skapat stor debatt i det israeliska samhället om vad som är accepterat och inte på nätet, berättar Yifat Kariv.

– Men vi politiker och lagstiftare ligger ständigt efter den snabba tekniska utvecklingen på nätet. Och det gör föräldrar och skolan också, tyvärr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet