Ny video med svenske Maligisslan

Uppdaterad
Publicerad

En ny video har publicerats där svensken Johan Gustafsson som sitter gisslan i Mali sedan fyra år framträder. Det finns också en ny video med en sydafrikansk gisslan.– Jag saknar min familj väldigt mycket, säger Gustafsson på filmen.

I videon uppger han att det är den 20 oktober 2015. Gustafsson, som sitter framför något som ser ut som en uppspänd filt, har långt skägg. Han säger sitt namn, att han är svensk medborgare, är vid god hälsa och mår bra.

Videon släpps bara några dagar efter fyraårsdagen för Gustafssons tillfångatagande i Timbuktu i Mali. Efter år av oklarhet har den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers sedan en tid tillbaka sagt sig ha upprättat kontakt med gisslantagarna – al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) – och sagt sig vara på väg att få en film från kidnapparna.

Svensk man kidnappad i Mali

Även en sydafrikan

I den 49 sekunder långa videon – som lagts ut på Youtube och som TT sett – nämner Johan Gustafsson att han fått veta att en sydafrikansk organisation börjat förhandla för att få gisslan fri.

– Jag vill tacka dem, säger han.

Hans sydafrikanske vän Stephen McGowan är också gisslan och framträder i en 42 sekunder lång video. Även han uppger samma datum, nämner sitt namn och medborgarskap och även han ser ut att sitta framför en filt.

Säger att ha mår bra

Han har också långt skägg, tackar Gift of the Givers och den sydafrikanska regeringen för att de förhandlar och säger till sin fru och familj att han tror att han snart får träffa dem.

– Jag mår bra. Jag hoppas att ni alla mår bra där hemma.

Gift of the Givers uppger i ett pressmeddelande att organisationen fick båda videofilmerna klockan 13 på tisdagen i Malis huvudstad Bamako. Med tanke på de kontakter organisationen haft under de senaste veckorna och på innehållet i videofilmerna anser Gift of the Givers att de är ”absolut trovärdiga och realistiska”.

Familjen tacksam

Johan Gustafssons familj hemma i Sverige säger i ett gemensamt uttalande att de är hoppfulla efter den nya videon:

– Vi är glada för den nya filmen. Den gör oss försiktigt hoppfulla på att detta äntligen ska få en lösning. Det är skönt att se att Johan ser ut att må bra och hans blick är densamma som innan.

Familjen riktar också ett särskilt tack till de som arbetar för att få Johan Gustafsson frisläppt:

– Vi är så tacksamma för all hjälp från alla håll för att få detta löst.  Det som Gift of the Givers har åstadkommit fram tills nu är fantastiskt.

Fakta: Kidnappad i 4 år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta. Av västerlänningar är såvitt känt svensken och hans kamrat de enda som är kvar. Johan Gustafsson kommer ursprungligen från Värnamo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet