Foto: TT / SVT

Nya demonstrationer i Rumänien – ”Vill göra om hela systemet”

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 80.000 personer gav sig ut på gatorna i nya demonstrationer i Rumänien i natt. – Målet är inte bara att regeringen ska avgå. Man vill göra om hela det politiska systemet, säger SVT Nyheters Bert Sundström på plats.

Trots att Rumäniens premiärminister och hela hans regering i går meddelade sin avgång fortsatte demonstrationerna i Rumänien i natt.

SVT Nyheters reporter Bert Sundström har pratat med källor i Rumänien som uppger att mellan 30.000 och 35.000 demonstrerade i huvudstaden Bukarest. Sammanlagt i hela landet rör det sig om uppemot 80.000 personer som demonstrerade.

– Det här är jättestort, säger Bert Sundström.

Trötta på korruptionen

I Rumänien talar man om att demonstrationerna handlar om att människor tröttnat på hela den politiska klassen, som många människor uppfattar som inkompetent, korrumperad och helt hopplös, menar Bert Sundström.

– De som jag har talat med säger att målet för många av de som demonstrerar inte bara är att regeringen ska avgå och att man ska få en ny. Det man på sikt hoppas på är att ha någon sorts teknokratregering under ett år och att man skriver om eller gör om hela det politiska systemet. Folk känner att allt stinker och vill ha bort det, säger han.

”Fick bägaren att rinna över”

Det har länge funnits ett missnöje med regeringen och den politiska klassen i Rumänien på grund av flera korruptionsskandaler och korruptionsmisstankar. Den tragiska nattklubbsbranden skapade ännu mer ilska.

– Den här discobranden var det som fick bägaren att rinna över. Man uppfattar det som att den här branden kunde inträffa därför att myndigheterna inte sett till att säkerhetskraven och byggnadsnormerna efterlevs, och det hänger ihop med den utbredda korruptionen, säger Bert Sundström.

Utbildningsministern tar över tillfälligt

Under torsdagen kom beskedet att utbildningsminister Sorin Cimpeanu utsetts till tillfällig premiärminister fram till dess att en ny premiärminister blir godkänd av det rumänska parlamentet.

Rumäniens president Klaus Iohannis ska nu inleda förhandlingar med de politiska partierna om att utnämna en premiärminister som ska bilda ny regering. Den regeringen måste godkännas av parlamentet. Parlamentsval ska egentligen hållas i december 2016, men skulle parlamentet inte godkänna en ny regering kan parlamentsvalet behöva ske tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.