Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent om den senaste tidens masskidnappningar i Nigeria. Foto: TT/AFP

Nya masskidnappningar i Nigeria – kriminella härmar fundamentalister

Uppdaterad
Publicerad

Bara i mars har hundratals kvinnor och barn kidnappats i Nigeria. Det är en del av en längre trend i landet – men orsaken till kidnappningarna har förändrats den senaste tiden.

– De senaste kidnappningarna har inte samma ideologiska grund, utan här handlar det om pengar, säger Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent.

Den 18 mars kidnappades minst 87 personer, de flesta kvinnor och barn, i delstaten Kaduna. Även tidigare i mars tillfångatogs 286 personer från en skola av ett beväpnat gäng.

Problemen med de strukturella kidnappningarna har pågått i mer än ett decennium. Många av offren utsätts för våld och sexuellt våld, och det är tusentals familjer har drabbats genom åren.

Kidnappade nigerianska skolflickor

– Det finns också familjer som där flera barn i familjen har dödats. Så det är ett öppet sår i Nigeria, säger Johan Ripås.

Vad krävs för att få stopp på kidnappningarna? Se SVT:s Johan Ripås berätta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet