Chibokflickorna fick träffa sina föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Det var många kramar och mycket tårar när de 82 unga kvinnor och flickor, som släppts ur Boko Harams våld tidigare den här månaden, återförenades med sina föräldrar i Nigerias huvudstad Abuja.

– Jag är väldigt lycklig. Jag dansade med henne, hon är väldigt glad, sade Yakubu Nkeki, som återförenade med sitt syskonbarn, som han tog hand om innan hon kidnappades.

– Vi hade alla tappat hoppet, vi trodde inte att flickorna skulle återvända, fortsätter han.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Flickorna har hållits fångna sedan i april 2014 då Boko Haram kidnappade 276 flickor och unga kvinnor i Chibok i nordöstra Nigeria. Drygt 100 personer från kidnappningen i Chibok tros vara kvar i terrorrörelsens våld.

LÄS MER: Befriade flickor berättar

Enligt regeringen släpptes kvinnorna i utbyte mot några misstänkta Boko Haram-medlemmar som myndigheterna höll frihetsberövade. Exakt hur många fångar som släppts eller andra detaljer kring förhandlingen har inte avslöjats.

Sedan frisläppandet den 6 maj har flickorna befunnit sig på en av regeringens anläggningar i huvudstaden där de fått psykologisk hjälp och utbildning. De kommer att åka hem med sina anhöriga i början av veckan och planen är enligt regeringen att samtliga flickor ska vara tillbaka i skolan i september.

LÄS MER: Ny video på kidnappade skolflickorna

Landets regering har fått kritik för att de hållit flickorna från sina föräldrar som först på lördag, två veckor efter frisläppandet, fick träffa sina döttrar.

– Myndigheterna borde klargöra för familjerna om de frisläppta flickorna hålls som en förebyggande åtgärd eller om de är misstänkta för något brott, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet