Terrorrörelsen Boko Harams nya video visar att flera av flickorna fortfarande lever. Foto: TT

Ny video på försvunna skolflickor

Uppdaterad
Publicerad

Den nigerianska terrororganisationen Boko Haram har offentliggjort en video som uppges visa 50 av de skolflickor som kidnappades för över två år sedan i staden Chibok. Det rapporterar brittiska BBC.

Under våren 2014 gick terrororganisationen in i en skola i Chibok i Nigeria och kidnappade 276 skolflickor. Ett femtiotal har lyckats fly, två senast i maj, men över 200 av dem tros fortfarande vara i fångenskap.

– De ska veta att deras barn fortfarande är i våra händer, säger en Boko Haram-anhängare i videon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt mannen har flera flickor dödats i flygräder, en del har skadats och omkring 40 har gifts bort.

2.000 barn kidnappade

Terrororganisationen vill att Nigerias regering ska släppa gruppens anhängare från fängelset i utbyte mot flickorna. Enligt al-Jazeera uppmanar mannen i videon de fängslade Boko Haram-anhängarna att vara starka och försäkrar dem om att de ska bli befriade.

Omkring 2.000 barn har förts bort av Boko Haram sedan 2014, många används som sexslavar, eller verktyg i kriget.

FN:s säkerhetsråd har tidigare sagt att masskidnappningen kan innebära brott mot mänskligheten.

Detta är den tredje videon från terrororganisationen som uppges visa de fångade skolflickorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.