En av de kidnappade flickorna firar med sin familj under en gudstjänst i Nigerias huvudstad Abuja på söndagen. Foto: TT

Befriade Chibok–flickor berättar

Uppdaterad
Publicerad

Flickorna i staden Chibok i Nigeria fördes bort i april 2014. Nu berättar flera av de befriade flickorna om tiden hos kidnapparna, extremistgruppen Boko Haram.

–Jag var i skogen när ett flygplan släppte en bomb nära mig, men jag skadades inte, sade Gloria Dame i samband med en gudstjänst på söndagen i Nigerias huvudstad Abuja.

–Vi hade ingen mat under en månad och tio dagar men vi dog inte. Vi tackar gud, fortsatte hon på det lokala språket hausa som talas i norra Nigeria där Chibok ligger.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Tjugotal frisläppta

I torsdags släpptes 21 av de över 200 saknade flickorna. De flögs till Abuja i väntan på att familjerna ansluter.

Söndagens ceremoni var organiserad av landets säkerhetstjänst som förhandlat fram frigivningen ihop med Röda Korset och Schweiz regering.

Många av de kidnappade var kristna men tvingades konvertera till islam under fångenskapen.

Några ska ha dödats

President Muhammadu Buhari är fast besluten om att förhandla med Boko Haram om fler frigivningar.

Boko Haram rövade bort 276 skolelever, flickor och unga kvinnor. Många lyckades fly samma dag. Enligt en flicka som lyckades rymma i maj i år ska sex av de unga kvinnorna ha dödats. Det är oklart exakt hur många som fortfarande befinner sig i fångenskap.

Fakta: Chibok–flickorna

276 flickor och unga kvinnor i Chibok kidnappades av Boko Haram i april 2014, men över 50 av dem lyckades fly samma dag.

Över 200 av flickorna har saknats sedan dess.

Det har flera gånger kommit uppgifter om att några av flickorna skulle ha blivit fria, men de har till övervägande delen aldrig kunnat bekräftas.

Boko Haram svor 2015 trohet till terrorrörelsen Islamiska Staten (IS) och kallar sig numera för Iswap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet