Nya övervakningssystem förutsäger framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheter i bland annat USA och Storbritannien prövar nu nya tekniker för att förutsäga var brott kommer att ske i framtiden och vilka individer som kan antas förbereda brott.

Idéerna påminner kanske om Minority Report, filmen där Tom Cruise tar hjälp av synska personer för att se in i framtiden. Här handlar det emellertid om så kallad artificiell intelligens i kombination med övervakningskameror, mikrofoner och sensorer i de områden där man vill kunna förutsäga brott.

Analyserar ögonrörelser

På en hemlig plats i nordvästra USA testas en mjukvara som analyserar människors rörelser, förändringar i kroppsvärme och tonhöjden i rösten, samt rytm och hastighet på personers tal. Systemet övervakar också andningsmönster, ögonrörelser och blinkhastighet.

Kan installeras på flygplatser

Tanken är att dessa indikatorer i kombination ska kunna förutsäga vilka personer inom ett visst område som planerar att begå ett brott. Systemet kan exempelvis installeras på en flygplats, ett konferenscenter eller en idrottsarena. Eller med utsikt över gator och torg i en storstad. Systemet kallas FAST, eller ”The Future Attribute Screening Technology”.

Homeland Security bakom ett av systemen

Den amerikanska Homeland Security-myndigheten sa i ett uttalande att tekniken kunde användas exempelvis för att avslöja om någon försöker smuggla in otillåten utrustning inom ett visst område, och att man använder frivilliga personer för att testa om systemet kan upptäcka ”misstänkt verksamhet”.

Testas också i England

I Storbritannien testas ett liknande system som kallas Crush (”Criminal Reduction Utilising Statistical History”). Programvaran använder sig av historiska data för att förutse i vilka områden som det är mer sannolikt att brott kommer att begås i exempelvis en storstad som London.

Minskade antal brott med 31 procent

Polismyndigheter i Memphis i USA har testat ett liknande system under en längre tid och låtit patrullera de områden som programvaran pekar ut – och säger sig ha lyckats minska antalet brott i områdena ifråga med 31 procent, enligt The Observer.

-Det här är mer av ett proaktivt verktyg snarare än att vi reagerar efter att brotten har skett, säger polismannen John Williams till tidningen. Systemet placerar polisen i samma område samtidigt som brotten begås.

Utvecklas av IBM

Mjukvaran har utvecklats av IBM, som påstås ha investerat mer än 11 miljarder dollar i dylik analytisk programvara under de senaste fyra åren.

-Tekniken gör egentligen bara det poliser alltid gjort, säger IBM:s Mark Cleverly till The Telegraph. Man letar efter mönster för att lista ut vad som sannolikt ska kunda hända härnäst. Skillnaden är skalan på vilken systemet arbetar, och analyshastigheten.

Riktas också mot folktomma områden

I staden Portsmouth i England har polisen installerat sex stycken kameror som använder ett ”förutsägande” system. De riktas mot folktomma områden, som parkeringhus – för att varna om ”misstänkt verksamhet”. I Portsmouth finns redan över 1000 övervakningskameror på gator och torg, och upp emot 600 av dem kan få den nya programvaran installerad, enligt The Telegraph. Systemet avlastar den personal som annars övervakar övervakningsskärmarna.

-Det är ungefär som en nattvakt, säger kommunens representant Jason Fazackerley om tekniken. Fast den här vakten blinkar aldrig, tar aldrig en rast och blir aldrig uttråkad.

Kostar 250.000 kronor

Priset för ett system som kan övervaka 100 kamerors videoströmmar kostar ungefär 250.000 kronor.

Kan användas av reklamföretag

De kommersiella applikationerna är också många. Dels kan system som dessa varna för ficktjuvar och snattare, dels kan reklamföretag använda liknande teknik för att låta reklam-teve-skärmar kommunicera direkt med personer som går förbi.

”Gör oss alla till ständigt misstänkta”

Flera människorättsorganisationer är negativt inställda till den nya tekniken.

-Att installera Hollywood science-fiction i våra parkeringsgarage kan aldrig ersätta riktiga poliser, säger Liberty Campaigns Sabina Frediani till The Telegraph. Det här gör oss alla till ständigt misstänkta. Idén att vi alla ska spelas in och vårt beteende tolkas av maskiner, och att man ska få stå i fokus för polisens uppmärksamhet om man beter sig ”underligt” är mer än moralistisk fantasi än ett realistisk bidrag till rättsäkerheten i ett fritt samhälle.

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

twitter: @nanok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.