Foto: TT

Nytt beslag av elfenben i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Över tre ton elfenben har beslagtagits av thailändska tullen. Den gigantiska lasten hittades i en skeppscontainer, märkt ”teblad”, från Kenya. De 511 elefantbetarna, som skulle skeppas vidare till Laos, uppskattas ha ett värde på tiotals miljoner kronor.

Huruvida elfenbenen kommer från nyskjutna elefanter eller om de tagits från elfenbenslager i Afrika är oklart. Men handeln med elfenben innebär ett hot mot elefanternas överlevnad – under 2013 dödades över 20.000 afrikanska elefanter.

Elfenbenen som smugglas till Laos tros sedan säljas vidare till köpare från Kina, Vietnam eller Thailand där prydnader gjorda av elfenben fortfarande är eftertraktade.

Beslag på fyra ton förra veckan

För drygt en vecka sedan fann den thailändska tullen en rekordstor elfenbenslast på cirka fyra ton, värderad till över 50 miljoner kronor på svarta marknaden.

Enligt thailändsk lag är registrerade elfenben från tama thailändska elefanter tillåtna att säljas. Men denna bestämmelse används som ett kryphål av kriminella ligor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.