Skalvet väckte minnen från den förra katastrofen.

Nytt kraftigt jordskalv i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Minst 37 människor har dödats i ett nytt kraftigt jordskalv i Nepal. Över tusen har skadats. Biståndsarbetare befarar att dödssiffran kommer att stiga.

Ett kraftigt jordskalv med en magnitud på 7,3 på Richterskalan inträffade i dag i Nepal, som fortfarande återhämtar sig efter skalvet för drygt två veckor sedan.

Enligt de första officiella dödssiffrorna från inrikesminister Laxmi Prasad Dhakal har minst 37 personer dött och 1.100 personer skadats, när byggnader rasat samman och jordskred utlösts.

Jordbävning i Nepal

Två personer rapporteras också ha omkommit i närliggande indiska stater.

”Sprang för livet”

Maude Fröberg från svenska Röda Korset befinner sig på smala vägar i bergen nära gräsen vid Tibet. Enligt henne sprider sig nu paniken.

– Vi hade bara kommit två timmar upp i bergen när den här extremt starka jordbävningen slog till. Jag har varit i andra katastrofer tidigare men det här var riktigt skrämmande. säger hon till SVT.

Skalvet väckte minnen från den förra katastrofen.

– Det såg jag hos alla här när vi sprang för livet var vilket trauma den första jordbävningen var. Det man gör, trots att man skriker och springer för livet, är att man tittar uppåt där stenar kan komma ifrån.

”Döden leker katt och råtta”

Hela följet väntar nu på att efterskalven ska ta slut för att kunna vända tillbaka. I bergen runt omkring dem ligger små byar med hus där taket utgörs av korrugerad plåt.

– Jag blev riktigt rädd men nu var det några timmar sedan. Men det går inte att komma ifrån att det är döden som leker katt och råtta med mig, säger Maude Fröberg till SVT.

Epicentrum nära Mount Everest

Skalvets epicentrum låg i ett isolerat område nära den kinesiska gränsen mellan Nepals huvudstad Katmandu och Mount Everest. Mount Everests basläger är evakuerat efter den tidigare jordbävningen, som utlöste laviner i området.

Skalvet var så kraftigt att det fick byggnader i Katmandu att skaka och människor att rusa ut på gatan. Det kändes så långt som till den indiska huvudstaden Delhi.

Mindre skada än djupare skalv

Konsekvenserna tros inte bli så svåra som vid det förra skalvet, som hade en magnitud på 7,8 och låg på 15 kilometers djup, att jämföra med dagens skalv på 18,5 kilometers djup.  Ytligare skalv tenderar att orsaka större skador.

Skalvet, med magnituden 7,3, var förmodligen inget efterskalv, utan ett huvudskalv, enligt seismologen Reynir Bödvarsson.

– Det är långt från tät bebyggelse och man kan ha en förhoppning om att det lindrar konsekvenserna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet