Åsan Romson, milö- och klimatminister. Foto: SVT/Iman Tahbaz

Nytt utkast till klimatavtal ska vara klart onsdag

Uppdaterad
Publicerad

Redan på onsdag ska ännu ett nytt utkast till avtal vara klart. Det meddelade det franska ordförandeskapet i dag.

– Tills dess ska i praktiken allt lösas därför att vi vet att när man i praktiken har löst ”allt” så finns det alltid i praktiken frågor kvar på slutet som man behöver ha de sista timmarna till, säger miljö- och klimatminister Åsa Romson till SVT Nyheter.

Fyra arbetsgrupper

Det utkast till avtal som miljö- och klimatministrarna nu diskuterar är på 48 sidor och är fullt med parenteser och reservationer. Men redan på onsdag ska de alltså leverera ett nytt dokument, som är mer kort och koncist, meddelade COP21-mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister, Laurent Fabius på förmiddagen. 

#vårtklimat

– Jag litar på er, tillsammans kan vi, och måste vi, lyckas! sa Fabius. 

Fabius har delat upp förhandlingarna i fyra arbetsgrupper, som var och en ska ta sig an de svåraste knäckfrågorna, och avrapportera eventuella framsteg på kvällen. 

Legal status en av knäckfrågorna

–  Det handlar om att få ett avtal som är balanserat både när det gäller utsläppsreduktioner och att alla länderna uppfyller de klimatplaner som man har lovat. Hur legalt bindande det här ska bli är en av de absolut svåraste frågorna, säger Åsa Romson och fortsätter: 

–  En annan är, så klart, den om hur vi solidariskt stöttar och hjälper varandra med kapacitetsutbyggnad, kunskap och pengar – från rika till fattiga länder, säger Åsa Romson.

”Perfektion en fiende”

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon betonade i dag att länderna måste sätta sina nationella intressen åt sidan och att ”perfektion kan vara en fiende”. 

– Vi kan alltid sikta på ett perfekt och idealt avtal, men det kommer bli översyner var femte år och då kan vi ha högre ambitioner, sa Ban Ki-Moon.

”Historien har valt er”

Efter onsdag är planen att avtalstexten i princip ska vara klar för att sedan kunna antas på fredag.

Men redan i dag flaggade många för att mötet kommer att gå in på övertid. FN:s klimatchef Christiana Figueres varnade för att planer inte alltid håller, att det kan behövas ytterligare en eller två dagar och sa med eftertryck:

– Möjligheten att förändra historiens gång ges inte ofta, och inte till alla människor. Historien har valt er.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet