Utbrottet startade klockan 21.23 svensk tid på Reykjaneshalvön efter en kortvarig ökad seismisk aktivitet. Samma område har drabbats av flera liknande utbrott tidigare under vintern.
Sprickan bedömdes vara drygt tre kilometer lång, rapporterar isländska Ruv.
Lavan har nått Grindaviks skyddsvallar
Enligt Islands meteorologiska institut strömmade lavan snabbt åt två håll, dels söderut mot Grindavik och kraftverket Svartsengi, dels västerut. Som säkerhetsåtgärd har elproduktionen på kraftverket stoppats.
Strax innan klockan 01 natten till söndag nådde lavan försvarets vallar, som byggts upp för att skydda samhället. Lavan kunde därmed ledas förbi Grindavik på östra sidan, ner mot havet.
Blå lagunen utrymdes
Rikspolischefen har beslutat om förhöjd beredskap för civilförsvaret.
Hjördís Guðmundsdóttir, kommunikationschef på civilförsvaret, säger till Ruv att staden Grindavik har evakuerats, men att utbrottet inte utgör något hot mot de boende i nuläget.
Enligt försvarschefen Víðir Reynisson har även en evakuering av cirka 700 personer som befann sig vid turistattraktionen Blå lagunen genomförts.
Kraftigaste på länge
Det aktuella utbrottet är det kraftigaste av de fyra vulkanutbrott som drabbat Reykjaneshalvön sedan december förra året, säger geofysikern Magnús Tumi Guðmundsson till Ruv. Sprickan har sedan utbrottets start blivit längre, och hela sprickan är väldigt aktiv.
Drygt fem timmar senare uppgav Guðmundsson att lavaströmmen fortfarande var väldigt kraftfull, men att den börjat avta.
– Sprickan börjar faktiskt bli lite kortare i båda ändar och aktiviteten har minskat, säger han till Ruv.
Under tidig söndagsmorgon är lavaflödet fortfarande stabilt vid Grindavik. Arbete med att hindra lavan från att rinna över och skada en vattenledning till Grindavik pågår. Suðurstrandarvegur, en av de större vägarna på södra Island, är för närvarande avstängd.