Den seismiska aktiviteten registrerades klockan 05.20, lokal tid, nära Fagradalsfjall, 3 mil sydväst om huvudstaden Reykjavik. Magma tog sig sedan upp till ytan vid 6-tiden. Sedan dess har lavan letat sig fram över landskapet, och rört sig mestadels västerut.
Sprickan uppges vara 3 kilometer lång och gå från Sundhnúk utanför Grindavík i söder till den östra änden av kullen Stóra Skógfell.
– Det hände väldigt snabbt, säger Benedikt Ófeigsson, geofysiker vid Islands meteorologiska institut, till isländska tv- och radioföretaget Rúv.
Vulkanutbrottet inträffade bara tre veckor efter det senaste utbrottet, den 14 januari.
Enligt det meteorologiska institutet uppstod den nya sprickan norr om området där decemberutbrottet inträffade. Det konstaterar också vulkanologen Ármann Höskuldsson vid Islands universitet, som tror att det kan pågå i två till fyra dagar.
– Det är en liknande plats och allt är väldigt likt, säger han till Rúv.
Varningssirener ljöd under morgontimmarna över ett öde Grindavík, en bit söderut. Borgmästare Fannar Jónasson säger till Rúv att utbrottet var väntat och att man har förberett sig på att det var nära förestående.
Vid lunchtid förvärrades dock prognosen för hela Södra halvön. Undantagstillstånd har utlysts och lava har runnit över en ledning i området som transporterar och förser det med varmvatten.
Keflavíks flygplats påverkas inte av utbrottet men står utan varmvatten, enligt Rúv.
Magma under Svartsengi
Anläggningarna kring det geotermiska kraftverket Svartsengi har stängt. Människor evakuerades under natten och morgonen från området kring det intilliggande spat Blå lagunen, en populär, konstgjord lagun.
Cirka 9 miljoner kubikmeter magma har samlats under verket efter utbrottet i januari, enligt det norska meteorologiska institutet. Men seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet tror inte att det utgör någon fara.
– Det verkar inte finnas kraft för utbrott precis ovanför magmareservoaren, säger han till SVT.