Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönarbilder, kartor och vittnesmål ger en bild över söndagens dramatiska vulkanutbrott på Island. Foto: TT/AP/Isländska civilförsvaret

Timme för timme: Så gick utbrottet på Island till

Publicerad

I Grindavik breder nu en kilometerlång svart bädd av stelnad lava ut sig. Söndagens utbrott ska ha varit det farligaste Island sett på över 50 år, och myndigheterna varnar att faran ännu inte är över.

– Vi ser troligtvis bara början på en händelse som kommer fortsätta vara svår att hantera, säger Vidir Reynisson, chef för isländska civilförsvaret.

Klockan 06.57 på söndagsmorgonen bryts nattmörkret utanför Grindavik av ett starkt sken. Vulkanutbrottet är ett faktum och under de kommande timmarna kommer lavan nå fram till staden och förstöra flera hem.

Hrannar Jón Emilsson var en av dem som genom en livesändning fick se sitt hus slukas av lavan.

Vulkanutbrott på Island

– Det är rätt surrealistiskt att se sitt familjehem bara försvinna. Jag håller fortfarande på att smälta vad som händer.

Minskat lavaflöde

Utbrottet allra närmast Grindavik tycks nu ha upphört helt, rapporterar public service-bolaget Rúv.

Längst vulkanens norra spricka kommer lava endast från två av fyra öppningar som bildades under söndagsmorgonen.

Men flera experter varnar för att läget fortfarande är osäkert. Nu pågår ett intensivt arbete för att stärka skyddsvallarna runt Grindavik och vägarna in i staden kommer vara avstängda under en lång tid.

Se bilderna från utbrottet – timme för timme – i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet