Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ögonblicket när vulkanutbrottet startar. De få personer som befann sig i samhället evakuerades snabbt. ”Jag fick inte ens med mig mina skor”. Foto: RUV/LIVEFROMICELAND.IS

Nytt vulkanutbrott på Island – hamnstad evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett vulkanutbrott drabbade Island under onsdagen. Och enligt isländska medier beordrades en evakuering av kuststaden Grindavik.

– Det ser ut att vara ett ganska kraftigt utbrott i början, sa Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet i SVT Direkt.

Data från Islands meteorologiska institut registrerade under onsdagen en tydlig ökning av seismisk aktivitet och runt 15-tiden kunde det första utbrottet ses.

Seismologen: Oro för intensiv period

Experter som SVT pratat med vid tidigare utbrott har varnat för att halvön Reykjanes har hamnat i en ny långvarig utbrottsperiod – som kan pågå i några hundra år.

Vulkanutbrott på Island

– Det man är lite orolig för nu är att vi ser starten på en intensiv period, säger Björn Lund.

Förenligt med andra utbrott

På torsdagsmorgonen säger Magnús Tumi Gudmundsson, professor i geofysik, att utbrottet är någorlunda vad som förväntats. Till Channel 2 säger han att utbrottet tog ungefär en och en halv timma tills den nådde toppen för att sedan börja avta, rapporterar Ruv.

Något han menar på är förenligt med andra utbrott. Lavaflödet var dock högt till en början och kan ha nått upp till 2 000 kubikmeter per sekund. Men nu kan det ligga runt 50 kubikmeter per sekund, säger Gudmundsson.

Evakuering av Grindavik inledd

Lavan rörde sig allt närmare staden Grindavík, meddelade civilförsvaret strax efter det att utbrottet bekräftats.

De beordrade därför en evakuering av hamnstaden och aktiverade sin samordningscentral. Även Röda Korset uppmanade personer som bor i staden att evakuera och Kustbevakningen och dess besättning sattes i full beredskap.

– Man har ett väldigt bra övervakningssystem på Island och övervakar hela tiden hur jordytan förändras, sa Björn Lund då.

Uppemot 800 personer evakuerade från Blå lagunen

Det är framförallt boende som evakuerats, men vissa kända resmål som den Blå lagunen berördes också av evakueringen.

Enligt Blå lagunens försäljningschef befann sig upp mot 800 besökare och anställda på området när det evakuerades.

Även kraftverket i Svartsengi har evakuerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet