Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer Grindaviks framtid bli om 10 år och om 100 år? Se vulkanexperten i klippet. Foto: SVT/AP Photo/Marco di Marco

Experten om Grindaviks framtid: ”Kanske några hundra år av vulkanisk aktivitet”

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet som drabbat Grindavik i januari månad slog hårt mot det lilla samhället. Och faran kan komma att bestå lång tid framöver.

– Vi ser redan nu att magman samlas i depåer. Det är en stor risk för nya utbrott och inte alls lämpligt att befinna sig där, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet.

Flera islänningar har förlorat sina hem och ingen vet riktigt när de boende kommer kunna återvända till Grindavik. Vulkanutbrott kan nämligen vara aktiva i långa perioder.

Nu har det börjat spekuleras i om vi har hamnat i en ny långvarig utbrottsperiod på Reykjanes, halvön där fiskeorten Grindavik är belägen.

– Man har mellan 600 till 900 år av tystnad utan vulkanisk aktivitet. Den senaste perioden av vulkanism på Reykjanes slutade år 1240, säger Björn Lund.

Vad väntas ske i Grindavik de närmsta veckorna, decennierna och under det kommande seklet? Seismolog Björn Lund reder ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.