Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer än 800 personer evakuerade på Sulawesi efter Ruang-vulkanutbrott. Vulkanen har spytt lava och askmoln i flera dagar. Foto: Reuters

Tsunamivarning i Indonesien efter vulkanutbrott

Publicerad

Över 11 000 personer har evakuerats efter flera stora vulkanutbrott på ön Sulawesi i Indonesien.

Lokala myndigheter har höjt varningsnivån för landets vulkaner till den högsta.

Sedan i tisdags har vulkanen Ruang, som ligger i Indonesiens norra övärld, fått minst fem kraftiga utbrott.

Myndigheter har börjat evakuera byar och över 11 000 personer har beordrats att lämna området. De evakueras till staden Manado som ligger en sex timmar lång båtresa bort.

Vulkanutbrott på Island

Vulkanexperter och myndigheter har varnat för att delar av vulkanen kan kollapsa i havet och orsaka en tsunami som kan slå mot strandnära områden på närliggande öar.

Det har nämligen skett vid ett tidigare utbrott i slutet på 1800-talet. Även 2018 orsakade ett vulkanutbrott en tsunami i Indonesien där över 400 personer dog.

Tsunamivarning har utfärdats

En tsunamivarning har utfärdats i området . Den närmsta internationella flygplatsen på ön har även stängt ner i minst 24 timmar på grund av spridning av vulkanisk aska.

Lokala myndigheter myndigheter uppmanar invånare och turister att hålla sig minst sex mil från vulkanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet