President Barack Obama i tårar när han talade om förstaklassare som sköts till döds i en skolmassaker i USA. Foto: TT

Obamas tårar inför vapenvåldet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama höll ett känslosamt tal om våldet och vapenlagarna i USA och bröt själv ut i tårar på presskonferensen. Nu presenterar han nya förslag på inskränkningar i hur vapen får säljas och köpas.

I årets första tal till nationen 2016 sa Obama att han blivit starkt påverkad av brev från amerikaner som är missnöjda med de liberala vapenlagarna. Under 2015 inträffade 330 masskjutningar i USA, enligt den ideella organisationen Gun violence archive.

Bröt ut i tårar

I dag presenterade Obama ett så kallat presidentdekret i frågan. Detta för att komma runt den amerikanska lagstiftande kongressen där en majoritet av politikerna inte vill röra rätten att bära vapen.

Vapendebatt i USA

Obama skickade en känga till USA:s starka vapenlobby, som motsätter sig begränsningar i amerikanernas rättigheter.

– Vapenlobbyn kan kanske hålla kongressen som gisslan men de kan inte hålla Amerika som gisslan. Vi behöver inte acceptera att den här slakten är priset vi betalar för vår frihet, sa han.

Anhöriga stod bredvid

På presskonferensen gästades Obama av personer som har förlorat anhöriga i masskjutningar, samt vapenägare som stödjer de nya åtgärderna.

Presidenten höll ett mycket känsloladdat tal i nästan 40 minuter. Vid ett tillfälle tappade han själv fattningen och bröt ut i tårar på presskonferensen när han pratade om massakern på grundskolan Sandy Hook i Newton Connecticut. Han betonade att amerikanernas skyddade rätt att få bära vapen måste vägas mot rätten att få be, samlas och leva sina liv i trygghet.

– Vår rätt att leva i fred och trygghet slets ifrån kyrkobesökare i Charleston, collegeungdomar i Columbine, biobesökare i Aurora och förstaklassare i Newton. Förstaklassare, upprepade Obama och kunde inte hålla tillbaka tårarna.

Begränsade möjligheter

Utan kongressens stöd har Obama små möjligheter att göra några stora förändringar. Men han presenterade flera åtgärder som han som president har möjlighet att genomföra. Det handlar främst om att effektivisera myndigheternas arbete utefter de redan existerande vapenlagarna.

– Kongressen måste fortfarande agera. Folket här inne i den här salen kommer inte att vila förrän kongressen agerar. När kongressen väl går med på säkrare vapenlagar kommer vi att minska våldet drastiskt. Men vi kan inte vänta, sa han.

Fler bakgrundskontroller

Alla som säljer vapen, oavsett om det är privat, på internet eller vapenmässor, måste ha en licens och måste genomföra bakgrundskontroller, meddelande Obama. I dag är det bara den som sysslar med yrkesmässig vapenförsäljning som måste utföra sådana kontroller. FBI:s personal ska utökas med flera hundra personer för att kunna göra bakgrundskontroller snabbare och mer effektivt. På så sätt ska det också kontrolleras mer noggrant om en person har en kriminell bakgrund eller mentala problem som gör personen olämplig för att äga vapen.

Obama har dock inte makten att göra några avgörande förändringar och ett dekret som fattats kan rivas upp av nästa president som kommer till makten. De republikanska presidentkandidaterna har lovat att stoppa förändringarna om de tar makten i nästa val.

Säkrare vapen

Obama meddelade även att man anställer 200 fler agenter till myndigheten ATF som ansvarar för kontrollen av skjutvapen. Vapenförsäljare ska rapportera oftare om stulna och försvunna vapen.

Obamaadministrationen ska också arbeta för säkrare vapen som inte ska kunna avfyras av misstag, exempelvis om ett barn får tag i vapen.

– Om vi kan göra så att våra mobiltelefoner kan låsas med hjälp av fingeravtryck, varför kan vi inte göra det med ett dödligt vapen? Sa han.

”Hände inte över en natt”

Obama betonade att förändringarna kommer att ta tid.

– Det kommer inte att hända under min tid som president. Men stora säker händer inte över en natt. Kvinnors rösträtt skedde inte över en natt. Befriandet av afroamerikanerna skedde inte över en natt. HBTQ-rättigheter innebar årtionden av kamp. Men att något är svårt är inte en ursäkt för att inte försöka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vapendebatt i USA

Mer i ämnet