Obama framför kondoleanser

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama framför sina kondoleanser för händelsen i Kunduz i Afghanistan där 19 personer dog sedan ett sjukhus bombats, möjligen av de USA-ledda styrkorna.

– Försvarsdepartementet har inlett en fullskalig utredning, och vi kommer att invänta resultatet av den undersökningen innan vi gör en slutlig bedömning av omständigheterna kring denna tragedi, sade Obama.

Nato och USA utreder händelsen

Cirka 30 personer saknas och sjukhuset har fått svåra materiella skador – bilder från natten visar delar av sjukhuset i lågor. Enligt en kommuniké från Nato utreds nu händelsen.

Överste Brian Tibus vid amerikanska armén uppger för CNN att man ska utreda vad som hänt. I ett senare uttalande medger den amerikanska militären att man utfört flygbombningar i närheten av akutsjukhuset.

Chefen för de USA-ledda styrkorna i Afghanistan, general John Campbell, har kontaktat president Ashraf Ghani och framfört sina kondoleanser, men inte gett en ursäkt för bombningen av sjukhuset i Kunduz, uppger presidentkansliet i Kabul i ett uttalande.

Läkare utan gränser uppger att ”allt tyder på att USA-ledda styrkor ligger bakom bombningen av sjukhuset”.

Vill ha utredning om krigsbrott

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein vill ha en utredning om krigsbrott har begåtts, enligt nyhetsbyråer.

Bombningen är ”tragisk, oförlåtlig och kanske också brottslig”, säger al-Hussein i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.