Foto: TT

Obama: Måste få saker gjorda

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama gratulerar Republikanerna till storsegern i mellanårsvalet. Budskapet han tycks vilja trumma in är att det är dags att få saker gjorda.

– I dag hade jag möjlighet att tala med John Boehner (representanthusets talman) och gratulera Mitch McConnell (senatens majoritetsledare) till segern. Jag ser fram emot att arbeta med kongressen de närmaste två åren för USA, sade Barack Obama vid en tv-sänd pressträff.

Natten till onsdagen blåste en stark högervåg över USA. I mellanårsvalet säkrade Republikanerna minst 52 av de 100 platserna i senaten och samtidigt bibehöll de kontrollen över representanthuset. Demokratien Barack Obama har två tuffa år framför sig, innan hans tid som president är slut.

Mellanårsval i USA

–Amerikanerna tycker inte att det här fungerar så bra och att det är jag som president som är ansvarig, med all rätt. Det viktiga nu är att få saker och ting gjorda, kommenterade han resultatet.

Det har funnits en oro över att en republikansk majoritet i både kongressen och senaten kan komma att paralysera lagstiftningsprocessen. En oro som Obama försökte vifta bort.

– Jag planerar att lägga varje sekund de närmaste två åren på att göra mitt jobb så bra jag kan.

Strider för Obamacare

En fråga som väntas bli en stridsfråga är Obamas hjärtefråga, hälsoförsäkringsreformen som fått namnet Obamacare.

Här sade Obama att han är beredd att diskutera ”ansvarsfulla förändringar” men markerade att han inte kommer att acceptera några genomgripande förändringar.

Att ta bort kravet att alla amerikaner ska ha en sjukförsäkring är inte aktuellt, enligt Obama. Republikanerna väntas försöka riva upp hälsovårdsreformen genom att strypa finansieringen av delar som ska införas de kommande åren.

I talet Obama öppnade dörren för skatteuppgörelser med kongressen som ska finansiera kommande infrastrukturprojekt. Ett annat samarbetsområde som presidenten nämnde var energifrågan.

Executive order

Analytiker spår att Obama nu oftare kommer att använda presidentämbetets makt för att fatta beslut genom så kallad exekutiv order, samt bruka sitt veto för att stoppa republikanska lagförslag.

I sitt tal markerade Obama att en sådan fråga är immigrationen.

Obama sade att han står fast vid planerna att minska antalet utvisningar av illegala immigranter och att samtidigt stärka gränsskyddet. Han föredrar att ha kongressen med sig i frågan, men kommer inte tveka att använda sin presidentmakt.

Republikanerna vänder sig starkt emot Obamas planer och säger att de kommer att förgifta relationen med Vita huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA

Mer i ämnet