Det historiska handslaget. USA:s president Barack Obama skakar här hand med Kubas president Raul Castro innan invigningen av toppmötet i Panama. Med vid det historiska mötet fanns även Castros barnbarn, hans livvakt, Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez och FN-chefen Ban Ki -Moon. Foto: TT

Historiskt handslag mellan Obama och Castro i natt

Uppdaterad
Publicerad

Det historiska mötet mellan USA:s och Kubas presidenter vid det panamerikanska toppmötet i Panama väntas äga rum i dag – men redan i natt skakade Barack Obama och Raúl Castro hand med varandra och utbytte några ord under mötets invigning i Panama City.

Efter att Obama och Castro skakat hand med varandra placerades de båda sedan med endast två personer mellan sig vid podiet på scenen.

FN-chefen Ban Ki-Moon hyllar de båda presidenterna för att de återställer de diplomatiska relationerna mellan USA och Kuba, efter årtionden av fientliighet länderna emellan.

– I det här rummet får vi bevittna hur regionen övervinner en långvarig splittring. Det är historiskt, säger Ban Ki-Moon, enligt AP.

Han konstaterar att det är första gången alla 35 nationer i Amerika deltar i toppmötet, efter att Kuba har varit uteslutet i åratal.

Ban Ki-Moon säger även att det är ett steg i linje med FN-stadgan om att ”främja god grannsämja”.

Har träffats tidigare

Obama och Castro har träffats en gång tidigare och skakat hand – då något slumpartat vid Nelson Mandelas begravning i december 2013. Men att se statscheferna från USA och Kuba hälsa på varandra och vistas i samma rum inför ett planerat möte anses ändå ha ett mycket starkt symbolvärde.

Länderna offentliggjorde i december förra året att de tänkte återuppta sina diplomatiska relationer, som bröts 1961, ett par år efter den kubanska revolutionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.