Foto: SVT

”Om jag lämnar Aleppo blir jag skjuten”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har bombningarna av Aleppo blivit allt intensivare. SVT Nyheter har skypat med Mohamad Shbeeb är en av de som bor och verkar i den belägrade staden.

Mohamad Shbeeb är en av de medieaktivister på den Fria syriska arméns sida som arbetar i Aleppo. Han dokumenterar vad som händer och sprider det i sociala medier. SVT Nyheter pratar med honom över Skype och han berättar om en vardag där flygbombningar blivit så vanliga att han inte längre reagerar på ljudet från explosioner.

– De bombar på nätterna, på dagarna, nu i morse bombade det och just nu på eftermiddagen bombar de, berättar Mohamad Shbeeb från ett skyddsrum.

Är du säker i skyddsrummet?

– Nej, inte längre. De använder sig av nya bomber, så kallade seismiska bomber, som går så djupt att det inte längre är säkert att vara här.

Varför flyr du inte?

– Regeringsstyrkor och ryska styrkor har intagit staden och vaktar varenda utväg. Om jag skulle försöka lämna blir jag skjuten.

Just nu sprids enormt mycket bilder på förödelsen i Aleppo, vad hoppas du på?

– Varje dag är en massaker som vi vill att världen ska se och veta om för att stoppa Ryssland och Assad från att döda människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.