Konstapel Scott Mason och Cuejoe, före örnattacken. Foto: Western Australia Police

Örnar nära flyga iväg med polisens känguru

Uppdaterad
Publicerad

En australisk poliskonstapel tvingades jaga bort ett par glupska örnar för att rädda sin adopterade känguruunge.

Cuejoe, en sex månader gammal röd jättekänguru, är inget vanligt pungdjur. I mars dog hans mamma när hon träffades av en lastbil. Han räddades då och omhändertogs av Scott Mason, poliskonstapel vid Western Australia Police.

Sedan dess tycks de två vara oskiljaktiga, och lilla Cuejoe matas av och hoppar troget efter sin adoptivpappa, såväl i tjänst som utanför. En reflexväst håller till och med på att sys upp för honom att bära ”i tjänst”.

Kidnappad av örn

Häromveckan var det dock nära ögat för den lilla krabaten igen, rapporterar australiska ABC News.

När Cuejoe var ute på gården utanför polisstationen i Burringurrah dök en kilstjärtsörn ner och grabbade tag i kängurun.

Örnen fick tag i Cuejoe i nackskinnet och bar honom över ett två meter högt stängsel, innan den landade på nytt med sitt byte. Ytterligare en örn kom ner från skyn och de två fåglarna började hacka på Cuejoe.

Kontapeln till undsättning

Konstapel Mason var dock inte långt borta. Han hade från kontoret sett den första örnen komma och sprang ut för att försöka rädda sin följeslagare.

– Jag lyckades skrämma bort örnarna. Cuejoe reste sig då upp men var såklart vettskrämd och började fly igen, säger Mason till ABC News.

Örnarna återupptog också sin jakt efter kängurun, med Mason hack i häl.

– Jag kom till slut i kapp honom några hundra meter längre bort, och upptäckte att han blödde kraftigt.

– Han hade ett sticksår i bröstet och ett annat i ansiktet, och stora bitar päls avslitna från nacken, berättar Mason.

Kan snart hoppa vidare

Burringurrah ligger i en avlägsen del av västra Australien, utan närliggande veterinärklinik, så Mason fick ringa de djurskötare som hjälper honom se efter Cuejoe, samt samla på sig läkarutrustning från en närliggande klinik för att lyckas sy ihop såren och få honom på benen igen.

Cuejoe fick några dagar senare besöka en veterinär i Perth, där ha blev ordentligt omhändertagen.

– Han har precis börjat komma på fötter igen, men är inte helt och hållet återställd, berättade Mason för ABC News i måndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.