En bil i brand i samband med oroligheterna. Foto: TT

Oroligt efter ny dödsskjutning i USA

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter har satt eld på en bensinstation, kastat sten och avfyrat skott i Milwaukee. Detta efter att en beväpnad man skjutits ihjäl av polisen sedan han och en annan man stoppats av polisen på grund av ett ”misstänkt beteende”. Nu har guvernören kallat in nationalgardet.

Demonstranter intog gatorna i den amerikanska staden Milwaukee på lördagskvällen för att protestera mot polisens dödsskjutning av en ung man, rapporterar CNN.

Polisen: Han var beväpnad

Det var på lördagseftermiddagen som en polispatrull stoppade en bil med två män i, enligt polisen i Milwaukee. Männen flydde till fots, och under jakten sköt polisen den ene av dem, en 23-åring som var beväpnad med en stulen pistol. Mannen dog på platsen. Den andre mannen greps.

Polisen hävdar att kameran som polismannen bar visar att 23-åringen sköts eftersom han vände sig om mot polisen med en pistol i handen.

– Pistolen var i hans hand, och han höjde armen, hävdar polischefen Edward Flynn.

Oroligt på gatorna

Några timmar senare utbröt oroligheter i staden, sedan arga Milwaukeebor gått ut på gatorna för att protestera mot vad som är den senaste i en lång rad dödsskjutningar av den amerikanska poliskåren.

Ett hundratal demonstranter möttes av kravallutrustad polis som försökte upplösa folkmassan. En polis har skadats och förts till sjukhus efter att ha fått en tegelsten i huvudet och en polisbil har satts i brand, enligt lokala medier.

Minst tre personer har gripits. Stadens borgmästare Tom Barrett uppmanade föräldrar att säga till sina barn som är ute och demonstrerar att gå hem, enligt CNN.

Kallar in nationalgardet

Minst fyra affärsverksamheter har satts i brand. En polis har skadats i samband med oroligheterna, rapporterar AP. Han fördes till sjukhus med en huvudskada efter att någon kastat en tegelsten genom fönstret på polisbilen, skriver New York Times.

Wisconsins guvernör Scott Walker har nu beslutat att sätta nationalgardet i beredskap, för att hjälpa polisen stävja oroligheterna. Den militära reservstyrkan kommer att finnas på plats för att sättas in om behov uppstår, rapporterar Reuters.

Guvernören säger att han tagit beslutet efter en vädjan från polisen. Han har även samtalat med borgmästaren Tom Barrett och nationalgardets chef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.