Sydafrikas sprintstjärna Oscar Pistorius och hans flickvän, modellen Reeva Steenkamp, på en gala 4 november 2012. Foto: TT

Oscar Pistorius släpps ur fängelse i augusti

Uppdaterad
Publicerad

I oktober dömdes den sydafrikanske löparen Oscar ”Blade Runner” Pistorius till fem års fängelse för att ha dödat sin flickvän Reeva Steenkamp. Men redan i augusti kan han få lämna fängelset tack vare gott uppförande.

Den 21 augusti, efter bara tio månader i fängelse, kommer Pistorius bli villkorligt frigiven, rapporterar BBC och flera andra medier.

Husarrest

Enligt sydafrikansk lag kan en dömd brottsling bli frigiven redan efter en sjättedel av fängelsetiden och avtjäna resten av straffet i husarrest. Förutsättningen är gott uppförande, och det har ”Blade runner”  visat under månaderna i fängelset, menar kriminalvården som därför rekommenderar att Pistorius släpps så fort det är juridiskt möjligt. 

Oscar Pistorius

– Han har uppfört sig exemplariskt och inte orsakat oss några som helst bekymmer, säger Zach Modise, chef för kriminalvården

På grund av sitt funktionshinder har Pistorius under sin fängelsetid vistats på sjukvårdsavdelningen i fängelset i Pretoria. De exakta villkoren för den 28-årige löparens liv utanför fängelsemurarna kommer enligt myndigheterna inte bli offentliga, men han kommer att övervakas efter frigivandet, rapporterar Abc.

– Normalt innebär det husarrest med en timmes fritid varje dag. Varefter tiden går kommer man att lätta på villkoren, säger Zach Modise.

Steenkamps föräldrar chockade

Reeva Steenkamps föräldrar blev bestörta över beskedet om det tidiga frigivandet, rapporterar flera medier. Enligt deras advokat har de förlåtit Pistourius för att han skjutit ihjäl deras dotter men tycker ändå att det ger fel signaler till samhället att han släpps efter så lite som tio månader i fängelse. I ett brev inför frigivningskommitténs beslut som citeras av bland annat the telegraph skiver föräldrarna:

”... vi vill inte att herr Pistorius ska lida, det kommer inte att ge oss vår dotter tillbaka .... 10 månader i fängelse för att ha tagit en människas liv är helt enkelt inte tillräckligt...”.

Kan skärpas till mord

Åklagaren lyckades inte bevisa att Pistorius skjutit flickvännen med avsikt och därför dömdes han i september för vållande till annans död. Själv hävdade han att han misstagit henne för en inbrottstjuv.

Domen överklagades dock av åklagaren och en appellationsdomstol ska ta upp fallet på nytt i november. Om domstolen bifaller överklagandet och rubriceringen ändras, kan också straffet ändras. I stället för villkorlig frigivning riskerar då Pistorius att dömas till 15 års fängelse – för mord.

Fakta Oscar Pistorus

28-årige Oscar Pistorius är en nationalikon i Sydafrika efter att ha blivit den förste personen med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Det gjorde han i OS i London 2012 och vid friidrotts-VM 2011.

Han har tagit sex guld i Paralympics i klassen T44 och har ett VM-silver på 4x400 meter från 2011 (sprang bara försök).

Han kallas ”Blade Runner” eftersom han springer med hjälp av bladliknande proteser.

Natten till den 14 februari 2013 sköt sprinterstjärnan ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i deras bostad. Han dömdes i höstas till fem års fängelse för vållande till annans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscar Pistorius

Mer i ämnet