Foto: AFP

Överlevande: ”Vi var 950 ombord – många var barn”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en överlevandes berättelse kan antalet migranter på båten ha varit 950 – varav 50 var barn. På måndag morgon började de första kropparna bärgas senare anlände de till Malta.

Kustbevakningens fartyg kom i dag till hamnen i Valetta på Malta. Fartyget förde med sig de första kropparna efter fartygskatastrofen på Medelhavet. Enligt maltesiska myndigheter var alla döda vuxna män. Kustbevakningskaptenen vittnar om hemska scener ute på havet.

– Vi hittade många människor i vattnet. Vattnet var fullt av människor och de flesta var döda, men vi lyckades rädda två människor som hade legat i vattnet i fem-sex timmar, säger kapten Gian Luigi Bove. 

Flyktingkrisen i Europa

Röda Korset i Italien har öppnat en linje för oroliga anhöriga och har hittills fått ett tiotal samtal från familjer i Afrika.

– Nu måste vi sprida numret vidare. Efter olyckan utanför Lampedusa (2013, då över 300 personer dog) fick vi samtal från hela Europa från familjer som redan hade flytt, säger Laura Bastianetto, talesperson för Röda Korset Italien, till TT.

Många av flyktingarna som befann sig i den undre delen av fartyget ska ha varit inlåsta i båtens lastutrymme när den kapsejsade, enligt en överlevare från Bangladesh.

– Vanligtvis delas migranterna upp i två kategorier, utifrån hur mycket de betalar. De som hamnar i lastrummet (under vattnet) betalar mindre, säger journalisten Mark Micallef som arbetar på tidningen Times of Malta, till TT.

Den överlevande mannens uppgifter har inte bekräftats från officiellt håll och åklagaren Giovanni Salvi, som har hand om fallet, säger att de ska tas med mycket stor försiktighet.

Ett fåtal räddade

Förlisningen som ledde till tragedin inträffade vid midnatt omkring 20 landmil sydost om den italienska ön Lampedusa, i libyskt vatten. En massiv räddningsinsats med fler än 20 fartyg och flera helikoptrar deltog i räddningsinsatsen.

Uppgifterna om antalet överlevande som kunnat räddas ur vattnet går isär, vissa källor anger 28, andra ett 50-tal. EU:s permanente ordförande Donald Tusk planerar att inkalla ett extra toppmöte om krisen i Medelhavet, sade hans talesman på söndagskvällen.

När mötet ska hållas framgick inte, men under måndagen ska ett sedan tidigare inplanerat möte med EU:s utrikesministrar hållas i Luxemburg där katastrofen på Medelhavet givetvis kommer att diskuteras.

Sände nödanrop

Fiskebåten som kapsejsade uppges ha varit 23 meter lång.

– Enligt italienska kustbevakningen såg människorna på båten ett handelsfartyg som kom mot dem, och de rörde sig över mot den sidan för att synas, vilket gjorde att båten kapsejsade, säger Federico Fossi, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Fiskebåten hade hunnit ungefär halvvägs mellan Libyens kust och Lampedusa när den sände ett nödanrop. Italienska kustbevakningen fick kontakt med det portugisiska containerfartyget King Jacob, som skickades mot platsen men nådde fram bara för att se båten kapsejsa.

– Handelsfartygen som möter migranterna är sällan vana vid sådana här räddningsaktioner och har kanske bara ett par män i besättningen – ofta kan de inte göra mer än att se på när människor dör framför ögonen på dem, säger Mark Micallef.

Mark Micallef har med åren kommit att nästan bara rapportera om den massiva flyktingkatastrof som utspelar sig utanför hans hemland. Nyligen fick han en bild på sin telefon från Libyen: en tvåårig pojke som spolats upp på stranden – i likadana skor som hans son har. Plötsligt kände han sig alldeles naken.

– Du kan inte bara förhålla dig objektiv i allt det här. Det handlar om liv och död.

Stefan Löfven: Så tragiskt

Omvärldens reaktioner på katastrofen har börjat komma, och Sveriges statsminister Stefan Löfven säger till TT.

– Det är fruktansvärt, så tragiskt. Jag förstår att premiärminister Renzi i Italien nu talar om att vi måste samlas och göra mycket, mycket mer än vad som gjorts hittills från EU:s sida.

– Vi är självfallet beredda att bidra med vår kustbevakningskompetens och de resurser vi har.

TT: Skulle lagliga möjligheter att söka asyl från dessa länder vara en väg?

– Det får andra fundera på, nu tittar vi tillsammans med andra länder vad det finns för möjligheter. Låt oss kolla av det först innan vi uttalar oss allt för säkert vad som är den rätta medicinen, men någonting måste ändå göras snabbt för människor kan inte dö på detta sätt, det är fruktansvärt, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet